the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

The Bridges of Madison County (1995)

Regi:
Clint Eastwood
Produksjonsland
USA
Genre
Romantisk drama
Norsk tittel
Broene i Madison County
Spilletid
135 minutter
Produksjon:
Clint Eastwood
Kathleen Kennedy
Manus:
Richard LaGravenese
Basert på romanen av:
Robert James Waller


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Robert Kincaid Clint Eastwood ½
Francesca Johnson Meryl Streep
Caroline Annie Corley ½
Michael Johnson Victor Slezak ½
Richard Johnson Jim Haynie ½

 

Anmeldelse

Romanen "The Bridges of Madison County" av Robert James Waller har vært en bestselger i statene i to år, så da Clint Eastwoods filmatisering av boken ble sluppet, var det mange ulike forventninger – noe som alltid er et vanskelig utgangspunkt for en film. Eastwood er ikke ny i regissørstolen, og ei heller er det nytt for ham å selv spille hovedrolle i filmer han regisserer. Han har en varierende merittliste å vise til både som skuespiller og regissør, men i de siste årene har Eastwood etablert seg som en formidler av kvalitet på begge områdene. Det som begynte med to Oscar-statuetter for Unforgiven (1992), ser ut til å fortsette til langt ut på 90-tallet. Først med den hjertevarme kriminalfortellingen A Perfect World (1993) og nå med en dramatisk utfordring som han tar godt vare på.

Sammen med Meryl Streep og sine langtidskompanjoner Jack N. Green (foto), Joel Cox (klipp) og Lenny Niehaus (musikk) setter Eastwood i sving en film som strutter av selvtillit, sjarme og godt  samarbeid. The Bridges of Madison County er en langsom, virkelighetsnær kjærlighetshistorie som er brakt til liv med en variert bruk av filmatiske virkemidler. Eastwood har vært mange år i bransjen, og det kommer til syne i denne filmen. Som en godt og vel middelaldrende mann selv presenterer han kjærligheten mellom to voksne mennesker på en svært moden måte. Karakterenes gransking av egne og hverandres følelser presenteres klokelig som mer sentralt enn den fysiske tiltrekningen de føler til hverandre. Samtidig klarer Eastwood å senke tempoet i filmen til samme nivå som det kjærligheten mellom de to utvikler seg i.

The Bridges of Madison County har få dødpunkter rent fortellermessig. Et minus er dog oppbyggingen til Caroline og Michaels tilbakeblikksscener. Her mangler det litt på det emosjonelle og stemningsmessige. Men den delen av plottet som foregår på 60-tallet, er storslått. Streep er minneverdig i sitt ytterst komplekse portrett av den italienske Francesca (aksenten er strålende gjennomført), mens Eastwood virkelig har vokst som skuespiller de siste årene. Han går dypt i en karakter som tillater det – og får usedvanlig mye ut av ham.

Copyright © 9.4.1997 Fredrik Gunerius Fevang