film

reviews


 

 

Cruel Intentions (1999)

Regi:
Roger Kumble
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama, romanse
NORSK TITTEL
Cruel Intentions
SPILLETID
95 minutter
Produksjon:
Neal H. Moritz
Manus:
Roger Kumble
Basert på romanen "Les Liasons Dangereuse" av:
Choderlos de Laclos


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Kathryn Merteuil Sarah Michelle Gellar ½
Sebastian Valmont Ryan Phillipe ½
Annette Hargrove Reese Witherspoon
Cecile Caldwell Selma Blair
Helen Rosemond Louise Fletcher ½
Blaine Tuttle Joshua Jackson
Greg McConnell Eric Mabius ½
Ronald Clifford Sean Patrick Thomas ½
Dr. Greenbaum Swoosie Kurtz ½
Bunny Caldwell Christine Baranski ½
Marci Greenbaum Tara Reid ½

 

Handling/Kritikk

Manusforfatter og regissør Roger Kumble har konvertert Choderlos de Laclos' periodiske seksualdrama "Les Liasons Dangereuses" til nåtid. Romanen, som ble filmatisert av Stephen Frears til et godt resultat i 1988-filmen Dangerous Liaisons, er full av intriger, av seksuell aura, og av tematisering av konflikten mellom rollen til det dannede 1700-tallsmenneske og av dets instinktive primær behov. Dette siste aspektet var særlig interessant i originalversjonen, fordi avstanden mellom menneskets svært så naturlige fysiologiske behov, og dette behovets tabubelagte stilling i samtiden var så vidt enormt. Dette aspektet av historien står naturligvis ikke like sterkt i 1999-versjonen, hvor voksne mennesker i fransk overklasse er byttet ut med bortskjemte rikmannsbarn av det blaserte amerikanske samfunnet. Men til tross for dette makter Kumble å konvertere, og tidvis forsterke, en rekke av aspektene ved de Laclos' rike historie.

Uten at de er stilistisk sammenfallende, er det enkelt å sammenligne Cruel Intentions med en annen stilistisk bevisst ungdomsfilm av nyere dato; Baz Luhrmanns Romeo + Juliet (1996). Også denne filmen tar et klassisk litterært stykke, og moderniserer det. Luhrmann gjør dette i stor grad ved hjelp av 'opphypet' klippestil, kameraføring og bruk av musikk. Kumble er mer bevisst de estetisk elegante bildene. Men for begge filmene gjelder vektleggingen av det stilistiske. Cruel Intentions tematiserer følelser kontra sex, og ærlighet kontra uærlighet. Begge svært aktuelle temaer for ungdom, men begge i utgangspunktet ikke særlig tungvektige sådanne. Hemmeligheten ligger i Kumbles glimrende regi. Hvordan han hele tiden bruker filmens takt og tone til å omfavne sine karakterer og sin narrasjon. Filmen er således like forførerisk 
som sin hovedperson; dens intensjoner er grunnleggende primære og trivielle, men den går til verks med smygende eleganse, og med meget bevisst progresjon.

Kumble beholder mye av stilen fra Frears-filmen, særlig gjennom formuleringene og dialogen. Dette fungerer som en delikat raffinering av tidvis usmaklig ungdomsoppførsel. Manuset er ikke alltid like intrikat som det utgir seg for å være, men Kumble skriver herlig dialog og loser filmen med en utvilsomt talentfull hånd. Skuespillet er muligens Cruel Intentions aller sterkeste side idet et knippe unge, fremadstormene skjønnheter gjør imponerende roller. I små roller gjør både Selma Blair og Joshua Jackson herlige, smått karakerte tolkninger av eiendommelige karakterer. De to ledende kvinnene er også sterke, mens Ryan Phillipe er intet mindre enn fantastisk i hovedrollen. Phillipe, som stort sett har middelmådige ungdomsklisjeer på samvittigheten, stråler 
med en eleganse og sjarm som antyder en kombinasjon av en ung Michael Caine og en ung Laurence Olivier. Hans Sebastian er like forførerisk som sjarmerende, og like veltalende som sensuell. Hvilket langt på vei beskriver Roger Kumbles film også.

Copyright © 31.3.2000 Fredrik Gunerius Fevang