the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Enemy of the State (1998)

"Søvndyssende statisk"

Regi:
Tony Scott
Produksjonsland
USA
Genre
Thriller
Norsk tittel
Enemy of the state
Spilletid
131 minutter
Produksjon:
Jerry Bruckheimer
Manus:
David Marconi


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Robert Clayton Dean Will Smith
Brill Gene Hackman
Thomas Brian Reynolds Jon Voight ½
Rachel Banks Lisa Bonet ½
Carla Dean Regina King ½
Congressman Albert Stuart Wilson ½
Hicks Loren Dean ½
Krug Jake Busey ½
Fake Brill Gabriel Byrne ½
Boss Paulie Pintero Tom Sizemore

 

Handling/Kritikk

Tony Scott er en av de mest oppskriftsmessige regissørene i bransjen. Med Enemy of the State ser han ut til å tro at narrativt virrvarr fører til eksperimentell film form. Dette er naturligvis ikke tilfelle. Enemy of the State, dog noe forkledd, er ikke noe annet enn en ordinær thriller.

Idéen er kurrant, men manuset er i sørgelig mangel på progressivitet. Nå forsøker man riktignok å dekke over dette ved hjelp av å implementere stadig mer høythengende trusler og farer. Men disse er alle småjusterte varianter av den samme trusselen; NSA, statens sikkerhetsbyrå. Og når man i timesvis bare forandrer måten hovedpersonen jaktes av dette byrået, blir historien søvndyssende statisk. Man glemmer fullstendig at det som oppleves som mystisk og faretruende, sjelden angriper fra samme posisjon med samme virkemidler hver gang. En stereotyp jakt som pågår i det uendelige uten utvikling, er verken mystisk eller faretruende, og mister sakte men sikkert sin tematiske slagkraft.

Will Smith er en kapabel leading man, og gjør en grei figur. Mer sørgelig er det dog å oppleve at Gene Hackmans styrke som skuespiller er drastisk fallende. Det begynner å bli lenge siden 70-tallet, og denne filmen føyer seg bare i rekken av svake Hackman-forestillinger de siste årene.

Copyright © 14.12.99 Fredrik Gunerius Fevang