film

reviews

 

Hooper (1978)

Regi:
Hal Needham
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Action, komedie
NORSK TITTEL
Hooper - den amerikanske helten
SPILLETID
100 minutter
Produksjon:
Hank Moonjean
Manus:
Thomas Rickman
Bill Kerby
Basert på en historie av:
Walt Green
Walter S. Herndon


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Sonny Hooper Burt Reynolds
Vincent Ski Jan-Michael Vincent
Gwen Sally Field
Jocko Brian Keith ½
Max Berns John Marley
Roger Deal Robert Klein

 

Handling

Stuntmannen Sonny Hooper har lenge vært en av de beste i filmbransjen. Men nå begynner ryggen å plage ham, samtidig som han innser at de yngre guttene i bransjen er mer vågale og pågående enn ham selv. Han rives mellom et ønske om å trekke seg tilbake sammen med kjæresten og ønsket om å bevise at han fortsatt er den beste. I sin siste filminnspilling bestemmer han seg for å gjøre tidenes største bilstunt - uten å vite om helsa holder...

 

Kritikk

Denne andre av seks Needham/Reynolds-samarbeider er blant de beste. Ikke like løssluppen og vill som Smokey and the Bandit året før, men med langt mer innhold. Tidvis er Hooper inne på små meget interessante sannheter. Den fremviser mer livserfaring og visdom enn psykologi og dybde, og mer kunnskap om filmbransjen enn ferdigheter i filmproduksjon. Men den er en av få Needham-filmer med flerdimensjonale karakterer og interessante karakterrelasjoner.

Reynolds er god i hovedrollen, hvor han kombinerer sin uovertrufne sjarme med et knippe kompetente dramatiske scener. Ved hans side finner vi nok en gang solide Sally Field (Reynolds' elskerinne på denne tiden), som ble Golden Globe-nominert for rollen. Filmen har sin dose av actionidioti, men finner sin måte å levere dette på som gjør det interessant. Eksempler på dette er et par morsomme bilturer (hvor Needham naturligvis benytter muligheten til å utøve sin favoritthobby: mobbing av amerikansk politi).

Copyright © 29.3.2000 Fredrik Gunerius Fevang