film

reviews 

Indecent Proposal (1993)

Regi:
Adrian Lyne
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama
NORSK TITTEL
Uanstendig forslag
SPILLETID
118 minutter
Produksjon:
Sherry Lansing
Manus:
Amy Holden Jones
Basert på boka av:
Jack Engelhard


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
John Gage Robert Redford ½
Diana Murphy Demi Moore
David Murphy Woody Harrelson
Jeremy Oliver Platt ½
Day Tripper Billy Bob Thornton
Mr. Shackelford Seymour Cassel

 

Handling/Kritikk

Temaet i Adrian Lynes Indecent Proposal, er like interessant som det er kjedsommelig uoriginalt: penger kontra sex/følelser. Man kan knapt finne et eldre tema i spillet mellom mann og kvinne. Det filmatiske potensiale er likefullt enormt. Her finnes de fleste elementer Hollywood-businessen i det hele tatt er bygget på. Og filmskaperne er i stand til å få tilskueren til å føle empati (eller i det minste sympati) med alle de tre hovedpersonene. Det hele ser lyst ut, men det blir etter hvert knute på tråden når Lyne forsøker å nøste det hele opp fra en realistisk synsvinkel.

Idéen er dog både sjarmerende og intrikat. Vi møter det (i alt annet enn liten grad) forelskede paret Diana og David Murphy (Demi Moore og Woody Harrelson). De er i etableringsfasen, mangler penger, og drar til Las Vegas for å prøve lykken. Der treffer de milliardæren John Gage (Robert Redford), som tar kontakt simpelthen fordi han tenner på Diana. Etter et tilsynelatende vennskaplig sosialt samvær tilbyr Gage det forelskede paret en million dollar for en natt med Diana.

Det moralske spørsmålet her er åpenbart (og forsåvidt et irrelevant diskusjonstema). Vi har alle vår mening om hva vi ville synes om et slikt tilbud, og det er heller ikke dette filmskaperen er ute etter å sette på agendaen. Adrian Lyne er først og fremst en tematisk utfordrende regissør. Han er usynlig stilistisk, og lar skuespillerne være filmenes drivkraft. Men han er opptatt av å tematisere sex, og særlig i kontroversielle former. Så også her, hvilket er interessant nok. Men etter at vi har møtt en utvilsomt sjarmerende Robert Redford, blitt presentert for en særs interessant (og svært velkomponert) problemstilling, og vært vitne til en noe pinlig scene med utroskap (hvor heldigvis det meste ble latt være implisitt), sitter vi igjen med en times manipulativ og kunstig 'etter-overtramp'-utredelse. Det er ingen som kritiserer det faktum at noe slikt som dette ville sette spor i, og skape problemer for, et forhold. Men Lyne er ikke særlig dyktig til å diskutere det, og verken Harrelson eller Moore har registeret til å gjøre et middelmådig manus troverdig.

Det vi sitter igjen med er en kunstig romantisk tragedie, som til slutt naturligvis får en tilfredsstillende oppnøsting. Men det interessante med Indecent Proposal er allikevel idéen og dermed innledningen. Og det er en sjarmerende (om enn noe stilisert) Robert Redford som driver det hele. Chicago Sun Times-kritikeren Roger Ebert hadde diskutert problemstillingen med noen bekjente, hvorpå en kvinne hadde svart at hvis hun hadde hatt valget mellom å være tro mot Woody Harrelson eller å "synde" med Robert Redford, kunne Bob beholdt millionen sin og hun ville vurdert det uansett. Og uten å antyde at dette er problemet med Indecent Proposal, så skjønner jeg hva hun mener.

Copyright © 29.3.2003 Fredrik Gunerius Fevang