film

reviews

 

 

Jumanji (1995)

Regi:
Joe Johnston
Produksjonsland
USA
Genre
Komedie
Norsk tittel
Jumanji
Spilletid
100 minutter
Produksjon:
Scott Kroopf
William Teitler
Manus:
Jonathan Hensleigh
Jim Strain
Greg Taylor
Basert på boken av:
Chris van Allsburg


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Alan Parrish Robin Williams
Van Pelt/Sam Parrish Jonathan Hyde
Judy Shepherd Kirsten Dunst
Peter Shepherd Bradley Michael Pierce
Sarah Bonnie Hunt ½
Young Alan Adam Hann-Byrd ½
Young Sarah Laura Bell Bundy ½

 

Handling

På slutten av 60-tallet finner den unge Alan Parrish en mystisk eske begravet i jorden. Da han åpner esken merket Jumanji, finner han ut at det er et spill. Sammen med veninnen Sarah, setter han i gang å spille. Men det Alan ikke vet er at spillet er sterkt forbundet med jungelen...

 

Kritikk

Stemningen og de morsomme effektene er som de alltid er i Robin Williams snart årlige fantasifilmer. Handlingen er dessverre også som vanlig. Muligens vil Robin Williams helst bli husket som en fantasifigur - en barnas mann kanskje. For min del er hans mange filmer av denne typen ikke hva han huskes best for. Robin Williams er en allsidig skuespiller, og den allsidigheten kommer lite til syne når han gang på gang portretterer figurer som alle likner på Peter Pan.

Hook, Toys, og nå altså Jumanji. Budskapet er det samme - hvilket er greit nok for en fantasifilm. Problemet er bare at etter at vi kommer over at filmen har en flott atmosfære og at effektene florerer, så sitter vi der og bivåner alt vi vet kommer til å skje. Jumanji er altfor forutsigbar, og den er altfor voldelig til at barn skal kunne å ha god glede av at den er så forutsigbar. Jumanji fungerer best for voksne mennesker som en flukt til den barnslige verden. Kanskje nettopp derfor er Robin Williams stadig å finne i filmer som dette.

Copyright © 8.10.1996 Fredrik Gunerius Fevang