film

reviews


 

 

Looking for Richard (1996)

"Filmen er som en prosjektoppgave på universitetet"

Regi:
Al Pacino
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, dokumentar
Norsk tittel
Møte med Richard
Spilletid
102 minutter
Produksjon:
Michael Hadge
Al Pacino
Manus:
Al Pacino
Frederic Kimball
Basert på skuespillet "Richard III" av:
William Shakespeare


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Richard III Al Pacino
Clarence Alec Baldwin ½
Buckingham Kevin Spacey ½
Lady Ann Winona Ryder ½
Richmond Aidan Quinn ½
Queen Elizabeth Penelope Allen ½
King Edward Harris Yulin ½
Hastings Kevin Conway ½
Margaret Estelle Parsons ½
Murderer Paul Guilfoyle ½
Bishop of Ely Frederic Kimball ½
Intervjuer av Kenneth Branagh
Kevin Kline
James Earl Jones
Derek Jacobi
John Gielgud
Vanessa Redgrave
½

 

Handling/Kritikk

Al Pacino debuterer som regissør med denne orginale filmen som kombinerer filmatisering av Shakespeare's "Richard III" med en dokumentar om Shakespeare og dette stykke. Pacino er ute i ærend for å finne ut av amerikaneres forhold til Shakespeare, og sammen med sin gode venn, skuespilleren Frederic Kimball, farter han rundt og intervjuer folk på gata, samt anerkjente skuespillere og Shakespeare-vitere. Målet deres er å komme til bunns i hva Shakespeare ville med "Richard III".

Høres dette ut som en god idé? Vel, ja det er kanskje en god idé, og Pacino er i stand til å tilføre dette verket den stemningen som idéen i utgangspunktet skaper. Det gode med Looking For Richard er den noe forbeholdne vinklingen. Pacino og gjengen er riktignok store beundrere av Shakespeare, men de forsøker å være kritisk til ham i anledning av å finne ut hva det faktisk er som trollbinder så ved verkene hans. Den frigjorte stemningen til emnet fungerer til filmens fordel, men flere problemer påstøtes snart. Pacino har laget et dokudrama hvor han kombinerer tagninger med middelaldersetting (som en hvilken som helst annen filmatisering av "Richard III" ville gjort det) med små intervjuer av vitere, distingverte skuespillere og vanlig folk. Man har også funnet plass for en rekke scener hvor Pacinos utplukkede skuespillerteam øver på fremføringen av stykket - og dette gjerne kryssklippet med 1500-talls-tagningene. Denne kompleksiteten i filmens form er i stor grad med på å forklare hvorfor den er orginal; hvorfor veldig få har forsøkt seg på dette tidligere. Ja, for det er ikke gjort i en fei å få dette til å fungere som en engasjerende og interessant helhetlig film for publikum. Ikke engang hjelper det å hete Al Pacino og sette seg selv midt i bildet hele tiden. Looking For Richard er interessant på to plan, men disse greier ikke å samkjøres til å bli interessante sammen.

Det morsomste blir etter hvert å finne så mange kjente skuespillere som mulig i ørsmå roller. Og her kan tallet man kommer frem til fort bli overraskende høyt. Disse skuespillerne har antakeligvis tatt disse mindre rollene som en slags hyllest til Shakespeare og/eller Al Pacino, og slik bør man også se Looking For Richard. Denne filmen er som en prosjektoppgave på universitetet. Den som lager den lærer mye underveis og har det antakeligvis ganske morsomt, men verket tar aldri helt av for sensor når han skal sette karakter.

Copyright © 3.2.1998 F G Fevang