the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

The Matrix (1999)

"En herlig klaustrofobisk og parapsykologisk stemning"

Regi:
Andy Wachowski
Larry Wachowski
Produksjonsland
USA
Genre
Science fiction, action, thriller
Norsk tittel
The Matrix
Spilletid
136 minutter
Produksjon:
--
Manus:
Andy Wachowski
Larry Wachowski


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Thomas A. Anderson/Neo Keanu Reeves
Morpheus Laurence Fishburne
Trinity Carrie-Anne Moss
Agent Smith Hugo Weaving ½
Oracle Joe Gloria Foster ½
Cypher/Mr. Reagan Joe Pantoliano ½
Tank Marcus Chong ½

 

Handling/Kritikk

Filmer som kommer med en helt ny og revolusjonerende idé, og som bruker resten av sin tid på å sakte avsløre og sakte bygge opp under og begrunne denne, har allerede lagt en platform som er meget sterk. Om man ser noen hundre filmer med nøyaktig samme tematikk og utvikling, så er det en film som The Matrix som vekker en opp. Om en noe triviell etter hvert, om enn litt vel opptatt av hemmeligheten sin, så er dette utfordring for både hjerne og øyne.

Keanu Reeves er stjernen i dette science fiction-eposet, og han er velplassert som så ofte før. Reeves er muligens ikke den mest uttrykksfulle skuespiller - noe han sikkert er klar over. Men han er flink til å velge roller, og han passer ypperlig inn i roller som denne. Trikset i The Matrix er at Reeves-karakterens viten er vår viten - iallefall i en lang stund. Dette skaper en herlig klaustrofobisk og parapsykologisk stemning. Vi vet ikke hvor vi er, men vi vet vi ikke er der vi tror. Vi vet ikke hvem vi kjenner, men vi vet vi ikke kjenner de vi tror. Hele eksistensen vår er på randen av noe - men vi vet ikke hva.

Når jeg sier "vi", så mener jeg Reeves-karakteren og tilskueren. For på dette punkt er de talentfulle Wachowski-brødrene sterke. Poenget deres er å skape en sterk empati mellom tilskuer og Reeves-karakteren - meget effektivt. Det mystiske virker like mystisk for oss som for Anderson/Neo. Med dette utgangspunktet bruker Wachowski-brødrene sin tid til å leke med tilskueren. Hale og dra i ham, og overøse ham med idéer, teorier, scenarioer og vidunderlige komponerte bilder.

At avslutningen gir oss frysninger på ryggen skulle bare mangle med denne innledningen, men det eneste som skuffer før man kommer dit, er den noe vel sterke fokus på det som vi har sett i alle andre action-scener. Wachowski-brødrene går for et par noe rutinemessige action-scener, til tross for at de er usedvanlig gode action-scener naturligvis. Godt skuespill legges til, men er av mindre viktig betydning. Det er stemningen og historiens presentasjon som er alfa omega i denne filmen, og det skal filmskaperne ha den fulle og hele æren for. Wachowski-brødrene etablerer seg blant de aller mest interessante unge filmskaperne, og The Matrix bidrar til at vi knapt kan vente på neste prosjekt.

Copyright © 31.8.99 Fredrik Gunerius Fevang