film

reviews


 

 

Mission: Impossible (1996)

Succeeded by: Mission: Impossible II (2000)

Regi:
Brian De Palma
Produksjonsland
USA
Genre
Action, spion
Norsk tittel
Mission: Impossible
Spilletid
110 minutter
Produksjon:
Tom Cruise
Paula Wagner
Manus:
Willard Huyck
Gloria Katz
Robert Towne
Basert på en historie av:
David Koepp
Steven Zaillian


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Ethan Hunt Tom Cruise ½
Jack Emilio Estevez ½
Jim Phelps Jon Voight ½
Claire Emmanuelle Beart ½
Kittridge Henry Czerny ½
Krieger Jean Reno ½
Luther Ving Rhames
Sarah Davies Kristin Scott-Thomas ½
Max Vanessa Redgrave
Frank Barnes Dale Dye ½

 

Handling

En hemmelig agentgruppe skal utføre et oppdrag i Praha. Oppdraget mislykkes, og fem agenter blir drept - deriblant sjefen Jim. Igjen står Ethan Hunt, som lastes for operasjonen av sin overordnede, men som også får vite at hele aksjonen var til avsløring av en infiltrasjon og ikke for å skaffe en viktig liste. Sparket fra IMF, forsøker Hunt å kartlegge saken selv og han får hjelp av Jims kone. Han kontakter inflitratoren, Max og avtaler et møte. Max jobber selvstendig, og lover Hunt en dusør på $10 millioner dersom han klarer å skaffe den orginale listen. Hunt får med seg to tidligere IMF-agenter, Luther og Krieger. De bryter seg inn i CIAs hovedbase, og kopierer ned listen fra datamaskinen. Med listen i hende ser problemene ut til å løse seg for Hunt, inntil Jim dukker opp igjen fra "de døde", og så er ingen sikker på hvem som spiller sammen lenger...

 

Kritikk

Mission: Impossible er tilbake - høyrentespart for dypere mening og moral. Ingenting er nytt, men alt er bedre, større og enda villere. En felle denne filmen lett kunne gått i, var å gjøre de høyteknologiske nyvinningene for kompliserte for seeren. Her er dog det meste senket til et forståelig nivå, og usedvanlig smidig utført. Mission: Impossible er ganske uslåelig på finurlige, smarte og meget høyteknologiske virkemidler. Scenene i CIAs hovedkvarter i Langley fortjener alle mulige superlativer (hva med Cruise sin stilfulle lille salto, hengende i en wire?). Strålende actionscener får du også - den siste ferden med tog og helikopter er vel noe av det drøyeste i Hollywoods historie. Likefullt - det er hva vi vil ha. Tom Cruise som flyr gjennom luften fra et eksploderende helikopter i meget høy fart, for så å gjenhente et tog som beveger seg i 150 km/t vekk fra ham. Naturligvis klarer han å klamre seg fast, og blir helt. Virkningsfullt er det at Tom Cruise selv gjennomfører mange av sine stuntscener. En tur gjennom restaurantvinduet med noen tonn vann veltende ut bak ham er den minst overdrevne, og mest gledelige action-scenen.

Mission: Impossible sitt manus er - som forventet - fullt av vrier og vendinger, og meget oppfinnsomt. Derfor er det imponerende at filmskaperne klarer å få formidlet det hele i et stykke. Filmen forsvinner av gårde fortere enn du er klar over, og den stjernespekkede rollebesetningen har gjort sin jobb. Hva sitter så du igjen med? ... en hel masse energi.

Copyright © 1.9.1996 Fredrik Gunerius Fevang [HAVE YOUR SAY]