film

reviews
 

 

Mystic River (2003)

Regi:
Clint Eastwood
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama/Thriller
NORSK TITTEL
Mystic River
SPILLETID
137 minutter
Produksjon:
Clint Eastwood
Judie Hoyt
Robert Lorenz
Manus basert på en bok av Dennis Lehane:
Brian Helgeland


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Jimmy Markum Sean Penn
Dave Boyle Tim Robbins ½
Sean Devine Kevin Bacon
Whitey Powers Laurence Fishburne
Celeste Boyle Marcia Gay Harden ½
Annabeth Markum Laura Linney ½
Val Savage Kevin Chapman
Brendan Harris Tom Guiry ½
Liquor Store Owner Eli Wallach

 

Handling/Kritikk

Det virker ikke som noen tilfeldighet at Clint Eastwoods og Sean Penns veier møtes. Som skuespillere er de ofte fåmælte "lonere" med følelsesmessige begrensninger. Som regissører er de tålmodige (tidvis poetiske) granskere av menneskeskjebner og belastede miljøer. I Mystic River inntar de hver sin av disse rollene.

Og som vanlig er deres begges hengivenhet og respekt for menneskene de portretterer fremtredende. Jeg sier menneskene og ei rollefigurene, for det er den humane siden Eastwood er ute etter. Og de tre hovedpersonene er, ikke overraskende, alle interessante, men samtidig merkelig statiske. Eastwood er ute etter å diskutere deres fortapelse og håpløshet, men forveksler i stedet dette med karakterer med manglende vitalitet, refleksjoner og empati. De er ikke éndimensjonale, bare begrensede. Dette til forskjell fra det freudianske mentale handikapp de forsøksvis skal være i besittelse av.

Mystic River vil også være en thriller. Noe den har problemer med å kombinere med sitt mer poetiske dramatiske ærend. Suspensen er først og fremst knyttet til Tim Robbins-karakteren. Denne er både velspilt og kompleks, men handler (eller handler ikke) pinlig ofte i henhold til Eastwoods overivrige hensyn til suspense. Scenen ved tittelelven (som har så mye potensial i seg) blir med dette delvis sløst bort.

Mystic River er en omstendelig, ufokusert, men interessant film som (synd å si det) lider under uklar regi. Eastwoods forsøk er i det minste ærlig (hvilket ikke lenger er noen selvfølge i filmbyen), men han mangler den raffinerte balansegangen han tidvis fremviser (The Bridges of Madison County), og som nettopp Sean Penn har gjort til sitt varemerke som filmskaper (The Indian Runner, The Crossing Guard). Her gjør Penn en mektig innsats foran kamera (dog milevis unna sitt arbeid i sin forrige kollaberasjon med medspiller Tim Robbins, Dead Man Walking). Kanskje han i tillegg burde gitt den aldrende helt en hjelpende hånd bak.

Copyright © 25.12.2003 Fredrik Gunerius Fevang [HAVE YOUR SAY]