the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7

 

Superman IV: The Quest For Peace (1987)

"(…) mer sørgelig enn skuffende"

Regi:
Sidney J. Furie
Produksjonsland
USA
Genre
Fantasi, eventyr, komedie
Norsk tittel
Supermann IV
Spilletid
90 minutter
Produksjon:
Yoram Globus
Menahem Golan
Manus:
Christopher Reeve
Lawrence Konner


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Superman/Clark Kent Christopher Reeve ½
Lex Luthor Gene Hackman
Perry White Jackie Cooper ½
Jimmy Olsen Marc McClure ½
Nuclear Man Mark Pillow
Lacy Warfield Mariel Hemingway
Lois Lane Margot Kidder

 

Handling/Kritikk

Når Superman IV: The Quest For Peace slippes i 1987, er det lenge siden denne superhelten fant veien til kinolerretet med brask og bram i 1978. Ni år for å være korrekt, men det virker mye lenger. Her er det svært mye som er blitt borte på veien, og vi må konsentrere oss om å bli sjarmert av det lille som er igjen fra originalen.

Av dette bør Christopher Reeve først nevnes. Denne skuespilleren som ikke nødvendigvis er noen fantastisk thespiker er likefullt en fantastisk Supermann. For Reeve er ett med denne rollen, og har ingen problemer med å gi glimrende forestillinger til tross for trivielt manus og lite satsing på filmen forøvrig. Gjennom første halvdel av filmen hjelper Reeve til å holde Superman IV: The Quest For Peace på et overraskende høyt nivå. Men ingen gir ham lønn for strevet.

Gene Hackman er også, merkelig nok, lokket tilbake etter at han var fraværende i den forrige filmen. Og hans navn er viktig for filmens kassasuksess. Hackman gjør da også en god figur, noe som óg kan sies for Margot Kidder og Mariel Hemingway (faktisk). Trekantdramaet som utspiller seg mellom Kidder, Hemingway og Reeve, og som egentlig er et firkantdrama, er av det morsomste i filmen, og viser Superman IV sin hyllest til den lekende lette og sjarmerende filmstilen som preget de første filmene. Men når Supermann har reddet verden for atomvåpen - tåpelig men sjarmerende - og når vi forstår at Hackmans utrivelige planer er noe så lite engasjerende som en løvebrølende solmann uten intelligens, er det over og ut med Superman IV og de fleste idealene denne filmserien har opparbeidet seg. De siste 25 minuttene er like tåpelige som de er lite forseggjort. Det siste med grunnlag i at spesialeffektene for Superman-serien har stått på stedet hvil siden Superman i 1978. Det er mer sørgelig enn skuffende å se hvordan man foreløpig har endt filmlivet til denne fantastiske helten. Den første og beste idéen var å ringe Mr. Reeve og beklage på vegne av filmskaperne, men ettersom han selv har vært med på å skrive manuset, må også han ta sin del av skylden.

Copyright © 21.1.1998 F G Fevang