film

reviews

Om filmen
produksjonsfakta
handling
kritikk

sitater

lenker

 

Top Hat (1935)

Regi:
Mark Sandrich
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Musikal
NORSK TITTEL
Top Hat
SPILLETID
99 minutter
Produksjon:
Pandro S. Berman
Manus:
Dwight Taylor
Allan Scott
Basert på musikalen "The Gay Divorcee" av:
Dwight Taylor
Cole Porter


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Jerry Travers Fred Astaire ½
Dale Tremont Ginger Rogers
Horace Hardwick Edward Everett Horton ½
Madge Hardwick Helen Broderick ½
Alberto Beddini Erik Rhodes ½
Bates Eric Blore ½
Flower Clerk Lucille Ball ½
Flower Salesman Leonard Mudie ½
Curate Donald Meek ½

 

Handling

Den amerikanske danseren Jerry Travers er på turne i Europa, og i London skal han møte sin agent Horace Hardwick. På hotellet treffer han en ilter, ung og vakker dame som klager på at hun ikke får sove når Jerry danser på rommet over hennes. Jerry forelsker seg ved første blikk, men unge Dale er ikke lett å få på kroken...

 

Kritikk

Dette er den mest klassiske av de mange 30-talls musikalene med Fred Astaire og Ginger Roberts, mesterlig koreografert av Hermes Pan og Astaire selv. De fem sangene til dansenummerne er laget av Astaires livslange kamerat Irvin Berling, og alle fem ble store slagere i 1935. "Cheek to Cheek" og "Isn't This a Lovely Day to Be Caught in the Rain" er kanskje de to mest kjente.

Fred Astaire og Ginger Rogers var gjengangere i musikal-sjangeren på 30-tallet, og Top Hat er på mange måter en reprise av den forrige filmen, The Gay Divorcee, som kom året før. Fred Astaire fikk sin eneste Oscar-nominasjon i 1974 med katastrofefilmen The Towering Inferno, men han var aldri bedre enn i disse 30-tallsfilmene. Dansenummerne formelig boblet av spillelyst og livsglede, og Astaire og Rogers har også en herlig komisk timing seg i mellom.

Handlingen i Top Hat er nøyaktig så forvirrende og intetsigende som den skal være. Og selv om vi vet at han får henne til slutt, er det nok av intriger på veien dit, godt krydret av et knippe fantastiske skuespillere i birollene særlig Edward Everett Horton og Erik Rhodes, som begge var med i The Gay Divorcee og var blant datidens aller beste karakterskuespillere.

Copyright © 23.10.1996 Fredrik Gunerius Fevang