film

reviews

 

The Rock (1996)

Regi:
Michael Bay
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Action, thriller
NORSK TITTEL
The Rock
SPILLETID
135 minutter
Produksjon:
Jerry Bruckheimer
Don Simpson
Manus:
Douglas S. Cook
Mark Rosner
David Weisberg


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
John Patrick Mason Sean Connery
Stanley Goodspeed Nicolas Cage
General Francis X Hummel Ed Harris
Womack John Spencer ½
Major Tom Baxter David Morse ½
Paxton William Forsythe ½
Commander Anderson Michael Biehn ½
Carla Vanessa Marcil ½
Marine Captain Hendrix John C. McGinley ½

 

Kritikk

The Rock er en nær perfekt actionthriller anno 1996. Den er tøff, sympatisk, sarkastisk, morsom og rimelig intelligent. Mer intelligent enn dette trenger en actionfilm ikke være. The Rock gjør jobben for de fleste seere - akkurat som den forsøker.

Bra for filmen er dens karakterorginalitet. Helten (Cage) er ikke den vanlige helten som profiterer på overlegen fysisk styrke, er en knallgod skytter og tenker forbløffende riktig hele veien. Cage er tvert i mot en romantisk lab-nerd som kvalmes ved tanken på vold. Skurken er heller ei den vanlige galningen som vi tidligere har sett i Speed (1994) og Broken Arrow (1996). Ed Harris sin rolle er perfekt i filmen - og han skuffer ikke. Han viser seg nok en gang som en av bransjens beste karakterskuespillere.

The Rock er en utvilsom knallsuksess, og det som i tillegg til forrykende action sørger for dette, er Sean Connery, Nicolas Cage og Ed Harris. Et spørsmålstegn kan settes ved filmens moral. Hvorfor Harris sin gjeng fremstilles som de onde, mens myndighetene er de gode - ideologien tilsier det motsatte. Men Michael Bay skuffer ikke, vi får svaret på dette mot slutten av filmen da presidentens hjelpesløshet avsløres når han kaldt beordrer tilintetgjøring av øya, og når Harris sitt onde ytre slår sprekker og under befinner det seg en helt vanlig sympatisk mann. The Rock krones av Sean Connerys eleganse og intelligens - 'after all, British Intelligence ish the besht'.

Copyright © 22.7.1996 Fredrik Gunerius Fevang
[Forfatteren går ikke god for det språklige og faglige innholdet i anmeldelser skrevet før 1997, og meningene som i disse er ytret reflekterer derfor ikke nødvendigvis meningene forfatteren har i dag]