film

reviews 

 

The Talented Mr. Ripley (1999)

Regi:
Anthony Minghella
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama/Thriller
NORSK TITTEL
Den talentfulle Mr. Ripley
SPILLETID
139 minutter
Produksjon:
William Horberg
Tom Sternberg
Manus, basert på romanen av Patricia Highsmith:
Anthony Minghella


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Tom Ripley Matt Damon ½
Marge Gwyneth Paltrow
Dickie Greenleaf Jude Law
Freddy Miles Philip Seymour Hoffman ½
Meredith Logue Cate Blanchett ½
Peter Smith-Kingsley Jack Davenport
Herbert Greenleaf James Rebhorn
Alvin Philip Baker Hall

 

Handling/Kritikk

Anthony Minghellas tolkning av Patricia Highsmiths eiendommelige karakter Tom Ripley har ført til denne estetiske, veldreide og nærmest hitchcocksk arrangerte thrilleren. I sentrum møter vi Matt Damons ålende gåte av en tittelkarakter som viser seg å være et høyinteressant psykologisk studium, men også et skråblikk på sosiale og kulturelle konvensjoner og posisjoner i "The Great Gatsby"-kontur.

The Talented Mr. Ripley er på sitt beste i den første halvdelen gjennom sitt vakre og kløktige portrett av et mannlig vennskaps utvikling via homoerotiske undertoner til tragiske konklusjoner. Jude Laws eksepsjonelt karismatiske Dickie Greenleaf er vel så mye en magnet for våre øyne som for Ripleys, og filmen sjonglerer således i denne perioden lekende med vår empati. Skuespillet og karakterutviklingen er mesterlig, og ved siden av Damons glimrende Mr. Ripley finner vi en engasjert Gwyneth Paltrow og en fantastisk Philip Seymour Hoffman (som enkelt stjeler oppmerksomheten i hver eneste scene han tar del i).

I den andre halvdelen utvikles filmen fra et sjarmerende miljøportrett til et umåtelig spill om identitet, tillit og karakterrelasjoner som, til tross for utvilsom tematisk styrke og Minghellas snedige håndverk, blir en smule absurd. Regissøren har visse problemer med å fremmane en slående avslutning, men på veien dit kommer han likefullt opp med en rekke spenningsintensiverende sekvenser som underbygger dette komplekse og bemerkelsesverdige karakterdramaet. Problemet er bare at Ripley-karakteren virker ufokusert og umotivert. Hans narsissistiske og sosiopatiske trekk blir ikke gransket på samme måte som i originalmediet, og vi sitter igjen med følelsen av at Ripleys jeg er noe i nærheten av tilfeldig.

Copyright © 24.3.2004 Fredrik Gunerius Fevang [HAVE YOUR SAY]