the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7

 

American Pie (1999)

"(...) faktisk tidvis kritisk til seg selv og sin egen utilslørthet"

Regi:
Paul Weitz
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, komedie
Norsk tittel
American Pie
Spilletid
97 minutter
Produksjon:
Chris Moore
Craig Perry
Chris Weitz
Warren Zide
Manus:
Adam Herz


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Jim Jason Biggs ½
Chris "Oz" Ostreicher Chris Klein ½
Jessica Natasha Lyonne ½
Kevin Thomas Ian Nicholas ½
Stifler Seann William Scott ½
Vicky Tara Reid
Heather Mena Suvari ½
Finch Eddie Kaye Thomas ½
Michelle Alyson Hannigan ½
Sherman Chris Owen ½
Nadia Shannon Elizabeth ½
Stifler's mom Jennifer Coolidge ½
Jim's dad Eugene Levy ½

 

Handling

Fire mannlige, jomfruelige sisteårs college-studenter inngår en pakt om at de skal miste uskylden før skolen er over. De forsøker seg på alle mulige triks for å "lure" jentene med seg, men oppdager på veien at det hele kanskje ikke er verdt bryet ...

 

Kritikk

Sexkomedien har sin opprinnelse på 70-tallet, den gang av og med Woody Allen og godt voksne mennesker. Nå blir stadig mer avslørende scener filmet med stadig yngre rollefigurer og for et stadig yngre publikum. Filmselskapet bak American Pie jobbet i lang tid for å få filmen ned til en PG13-rating (hvilket tillater 13-åringer å se filmen i USA). På norske kinoer har man gitt 11-års aldersgrense til denne filmen hvor ungdommer drikker sperm og har sex med eplepaier. Hva skjer med moralen? sier mange. Men dette er tross alt en komedie, og den er faktisk tidvis kritisk til seg selv og sin egen utilslørthet.

Regissert av debutant Paul Weitz er American Pie en tidvis ekstremt overfladisk og hensynsløs film. Legger man godvilja til, kan dette leses som en kritikk og en latterliggjøring av holdninger i det amerikanske samfunnet. Men til tross for at jeg velger å tolke dette som satire, tillates det likevel en "coolifisering" av miljøet som skildres, som gjør det tvilsomt om dette fungerer som noe annet enn ren humor.

For som komedie er filmen relativt god. Den setter sine karakterer i superpinlige situasjoner, noe som jo er en slags sikker oppskrift. Allikevel bryr den seg hele tiden om sine unge rollefigurer og fremstår i bunn og grunn alltid som snill, og ikke kynisk slik førsteinntrykket kan fortone seg. En annen grunn til at dette blir morsomt er at en håndfull av skuespillerne viser seg å være ganske så morsomme særlig Jason Briggs, Eddie Kaye Thomas og Seann William Scott. Førstnevte minner om en ung og mer sofistikert Adam Sandler, mens sistnevnte er en bisarr kopi av Jim Carrey. Men også de mer dramatiske scenene bæres ofte av dugelig skuespill.

Tilbake til konklusjonen. Finnes det noen moral her som er verdt å ta med seg? Ja og nei: Ja, filmen viser seg å ikke være like overfladisk som den virker innledningsvis. Den hyller betydningen av følelser og romantikk, samtidig som den er opptatt av å avmystifisere det seksuelle. Jessica har et godt poeng når hun forteller sin venninne Vicky at "It's not a rocket launch. It's just sex". Men nei, filmen fungerer likefullt best som komedie, for det er en god mengde med implisitte antydninger som de mest filosofiske nok ikke vil kjøpe. American Pie er en relativt morsom og stemningsfyllt miljøskildring, men om den er særlig relevant, er en annen sak.

Copyright © 13.12.99 Fredrik Gunerius Fevang