film

reviews


 

 

Avalon (1990)

Regi:
Barry Levinson
Produksjonsland
USA
Genre
Drama
Norsk tittel
Avalon
Spilletid
126 minutter
Produksjon:
Mark Johnson
Barry Levinson
Manus:
Barry Levinson


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Sam Krichinsky Armin Mueller-Stahl ½
Eva Krichinsky Joan Plowright ½
Jules Kaye Aidan Quinn
Ann Kaye Elizabeth Perkins
Izzy Kirk Kevin Pollak ½
Nathan Krichinsky Israel Rubinek ½
Hymie Krichinsky Leo Fuchs ½
Dottie Kirk Eve Gordon ½
Gabriel Krichinsky Lou Jacobi ½
Michael Kaye Elijah Wood

 

Handling

I 1914 kommer Sam Krichinsky til USA. Hans storebrødre har allerede ankommet landet, og Sam blir overveldet av hva han ser når han kommer til den nye verden. Men tross all den herligheten USA gir familien Krichinsky, møter de også alle negative sider. Vi møter tre generasjoner like etter andre verdenskrig, og familien Krichinsky er fortsatt samlet. Men hvert år blir de alle litt mer distansert fra hverandre...

 

Kritikk

Avalon er en verdifull film om en (sannsynligvis) altfor vanlig skjebne ny-amerikanske familier har opplevd i dette århundret. Filmen er flott vinklet og er langsom men behaglig i sin progressivitet. Den ønsker å vise hvilken frelse USA representerte for de europeiske innvandrerne, men også hvilken ødeleggelse det nye samfunnet hadde på familien og det sosiale samholdet. Filmen følger tre generasjoner. Besteforeldrene forsøker å holde hele familien samlet, og legger vekt på å holde det gamle ved like. Foreldrene vet også å prioritere samholdet, men legger ikke sin sjel i dette. Så til slutt barna som ønsker å vite hvor deres røtter er, men som ikke føler seg som noe annet enn amerikanere.

Avalon er en delvis selvbiografi for Barry Levinson. Han har valgt et rikt karaktergalleri, og har besatt rollene fornuftig. Unge Elijah Wood er god i rollen som Michael Kaye som er et alter-ego for Levinson selv. Skuespillet er kanskje filmens sterkeste side, med Armin Mueller-Stahl, Elizabeth Perkins, Aidan Quinn og Leo Fuchs som de mest fremtredende.

Copyright © 27.1.1997 Fredrik Gunerius Fevang