film

reviews


 

 

Damage (1992)

Regi:
Louis Malle
Produksjonsland
UK
Genre
Drama
Norsk tittel
Besatt
Spilletid
111 minutter
Produksjon:
Louis Malle
Manus:
David Hare
Basert på boken av:
Josephine Hart


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Dr. Stephen Fleming Jeremy Irons ½
Anna Barton Juliette Binoche ½
Ingrid Miranda Richardson ½
Martyn Rupert Graves ½
Edward Lloyd Ian Bannen ½
Elizabeth Prideaux Leslie Caron ½

 

Handling

Dr. Stephen Fleming er en fremadstormende mann innen politikken. Han er en heldig mann som kan kombinere jobb med familie, og også hans sønn, Martyn er i ferd med å slå seg frem her i livet. En dag treffer Stephen sønnens nye flamme, Anna. Hvilket ikke blir et av de vanlige møtene…

 

Kritikk

Louis Malle har vært en av de mest produktive og jevnt beste franske filmskaperne de siste tiårene. Til tross for at han er av samme generasjon, har han aldri blitt plassert i samme bås som de franske nye-bølge-regissørene Truffaut og Godard. Han har heller aldri helt betrodd seg til deres idéer, men Malle har en svært allsidig regissørkarriere å vise til. Med den engelskproduserte erotiske beretningen Damage, distanserer han den amerikanske sammenlignbare Basic Instinct.

Forskjellen mellom de to filmene er at Damage aldri fremstiller ondskap, og ønsker også i mindre grad å uforklarliggjøre det seksuelle forholdet mellom hovedpersonene. For dette er en utilslørt fortelling om fysisk tiltrekning mellom to mennesker. Fremstillingen av Stephen og Annas forhold er sterkt, og kombinasjonen av Jeremy Irons og Juliette Binoche er slagkraftig. Det finnes i Damage, en av disse ofte omtalte 'magiske scenene', da Stephen og Anna møtes for første gang. De presenterer seg for hverandre, hvorpå de etterpå blir stående i en betydelig stund å se på hverandre. Og her er det ikke snakk om å gløtte bort, men om å ta det hele inn. Irons og Binoche får frem et øyblikk av et par slukende blikk som faktisk representerer hele deres forhold. Forsettelsen viser hvordan de to personene - tatt ut fra sine ulike miljøer - trekkes stadig sterkere mot hverandre, og lenger vekk fra det miljøet de i utgangspunktet kom fra. At det hele leder mot tragedie forklares relativt tidlig når Anna avslører sin fortid. En vesentlig forskjell fra Basic Instinct, er hvordan Damage påpeker at det er skadede personer som er farlige - ikke vakre personer med ishakke.

Damage skjuler aldri noe, og er ingen utpreget spennende film. Men den har to glimrende skuespillere i hovedrollene, og en like glimrende støttespiller i Miranda Richardson. Malle tar et skritt videre med budskapet i Damage og sier at utroskap ikke behøver å være hor, og at den seksuell tiltrekningen kan være like sterk som kjærligheten. Som i dette tilfellet da den er så sterk at alle rasjonelle tanker blir byttet ut med en ren besettelse. Man ønsker å gjøre det riktige, men man greier det bare ikke.

Copyright © 6.10.1997 Fredrik Gunerius Fevang