film

reviews


 

 

Dead Ringers (1988)

Regi:
David Cronenberg
Produksjonsland
Canada
Genre
Grøsser, thriller
Norsk tittel
Tvillingskjebner
Spilletid
115 minutter
Produksjon:
David Cronenberg
Marc Boyman
Manus:
David Cronenberg
Norman Snider
Basert på boken "Twins" av:
Bari Wood
Jack Geasland


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Beverly Mantle/Elliot Mantle Jeremy Irons ½
Claire Niveau Geneviéve Bujold ½
Cary Heidi von Palleske ½
Danuta Barbara Gordon ½
Laura Shirley Douglas ½
Anders Wolleck Stephen Lack ½

 

Handling/Kritikk

David Cronenbergs oppfølger til The Fly er en noe skuffende smygende grøsser med Jeremy Irons i en imponerende dobbeltrolle. Han spiller et tvillingpar, Beverly og Elliot, begge gynekologer, som har gjort det til sin vane å "veksle" på sine opptredener. Både privat og på jobb hender det den ene opptrer som den andre og vice versa - også når det gjelder for eksempel kvinner.

Og her kommer Genevieve Bujold inn i bildet som den intelligente og forståelsesfulle kvinnen Claire - forført av Beverly, overtatt av Elliot. Her er filmen på sitt mest interessante: Elliot forelsker seg i Claire, og det kommer frem at Beverly alltid har vært den dominerende av tvillingene. Elliot slites mellom broren og Claire, og Beverly sliter med dop. Tvillingene er på krasjkurs, og Cronenberg bringer inn sitt vanlige innslag av kreative spesialeffekter og spissfindige detaljer (som for eksempel Beverlys oppfinnelse av nye instrumenter til faget sitt).

Dessverre mister filmen mye av sin kraft når vi finner ut hvilken retning det hele vil ta. Cronenberg har "brukt opp" sitt tema, og bruker resten av tiden til å forsøke å bygge opp til en avslutning, og bygge opp til en avslutning (og bygge opp til en avslutning). Jeremy Irons gjør en glimrende prestasjon med å få frem nyansene i sine to karakterer, men ikke en gang stereo-Irons kan redde Dead Ringers.

Copyright © 25.10.1997 Fredrik Gunerius Fevang