the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Den sommeren jeg fylte 15 (1976)

Regi:
Knut Andersen
Produksjonsland
Norge
Genre
Drama
ENGELSK tittel
The Summer I Turned 15
Spilletid
94 minutter
Produksjon:
Svein Toreg
Manus:
Knut Faldbakken
Basert på romanen "Insektsommer" av:
Knut Faldbakken


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Peter Fagerlund Steffen Rothschild
Tante Linn Anne Lise Tangstad ½
Onkel Kristen Kaare Kroppan ½
Cathrine Grethe Ryen ½
Gerd Carina Ruude ½
Jo Arne Lendi ½
Moren Inger Teien ½

 

Handling

Bygutten Peter tilbringer sin femtende sommer hos sin onkel og tante på landet. Her opplever han at han tar et stort skritt nærmere den voksne verden, samtidig som han får et ganske annet syn på hvordan denne fortoner seg…

 

Kritikk

Selv om Knut Faldbakkens roman var langt tøffere og mer provoserende enn Den sommeren jeg fylte 15, er det også i filmen det tematiske som sørger for virkningen. Filmen er produsert nesten tyve år etter romanens utgivelse, men er ikke mindre effektiv av den grunn. Temaet seksualitet hadde i 1976 fortsatt behov for å gjøres mer åpent i norsk kunst, og særlig film, noe Den sommeren jeg fylte 15 klart bidrar til.

Knut Andersens regi er ikke enestående, men filmen bidro likefullt til at han fikk Aamot-statuetten. Dette året regisserte Andersen også den sjette i rekken av Olsenbanden-filmene. Stilistisk og når det gjelder produksjonen lå norsk film i 1976 fortsatt på et annet plan enn det som var tilfelle for det meste av europeisk og amerikansk film, men Teamfilms øye for nyvinninger bidrar med Den sommeren jeg fylte 15 til at denne filmen i dag er en av de viktigste norske filmer produsert i perioden.

Copyright © 25.3.1997 Fredrik Gunerius Fevang