the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Digging to China (1998)

Regi:
Timothy Hutton
Produksjonsland
USA
Genre
Drama
Norsk tittel
Digging to China
Spilletid
98 minutter
Produksjon:
John Davis
J. Todd Harris
Alan Mruvka
Marilyn Vance-Straker
Manus:
Karen Janszen


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Harriet Frankovitz Evan Rachel Wood
Ricky Schroth Kevin Bacon ½
Gwen Frankovitz Mary Stuart Masterson ½
Leah Schroth Marian Seldes ½
Mrs. Frankovitz Cathy Moriarty

 

Handling/Kritikk

Slik som Timothy Hutton slo igjennom som skuespiller, debuterer han her som regissør. Innsiktsfull og dvelende, nøktern og forståelsesfull. Slik som Robert Redford så mesterlig gjorde det i Ordinary People (1980), ønsker Hutton å gjøre det med Digging to China. Han vil presentere vanlige mennesker i en ganske så dagligdags situasjon. Digging to China er en av disse filmene som presenterer et forhold mellom to mennesker, og som ikke gir inntrykk av å ha noe spesielt annet ærend enn å vise tilskueren dette. Dukker det opp en aktuell problemstilling underveis, så greit. Tar vi opp et viktig tema, så fint.

Kevin Bacon spiller den tilbakestående mannen på rundt tretti som har levet hele sitt liv med sin mor. Moren, glimrende spilt av Marian Seldes, er umeddelsom og tilsynelatende fiendtlig, men viser seg å være en svært innsiktsfull kvinne. Hun vet hun snart skal dø, og må ta med seg sønnen til et hjem for tilbakestående. På veien bryter bilen sammen, og de to må ta inn på et hotell. Her treffer Bacon den 10 år gamle Wood, og de to utvikler et sjeldent vennskap. Hutton er modig, for han tør å vise frem den romantiske siden av forholdet mellom de to ulike vennene. Det er kanskje en svakhet ved historien at dette blir ledet til en tematisering om frykt for seksuelt misbruk – selv om dette i seg selv er velpoengtert.

Det fine med Huttons måte å nærme seg materialet på er at det hele kun blir fremstilt narrativt, uten noe som helst eksplisitt budskap. Filmen lar tilskueren trekke sine egne problemstillinger og slutninger, noe det også er rom for. Det eneste Digging to China i utgangspunktet er interessert i, er å presentere sine to hovedpersoner, og menneskene rundt dem. Bacon viser nok en gang at hans største styrke som skuespiller er allsidigheten. Hans rolletolkning kan innledningsvis virke triviell, men Bacon har en evne til å få tilskueren til å tro at det er en tilbakestående mann vi ser, og ikke en god skuespiller som spiller en sådann. Foruten den ærlige prestasjonen av unge Evan Rachel Wood, er Cathy Moriarty herlig i rollen som hennes mor.

Digging to China handler i stor grad om identifikasjon. Vi lærer at Wood-karakteren er glad i moren sin, men klarer sjelden å identifisere seg med henne. Det samme gjelder med medelevene på skolen. I Ricky finner hun en på mange måter likestilt. Og deres samling av likheter og ulikheter fører dem sammen. I en spesielt god scene nøster Ricky opp det essensielle i forholdet deres; Wood-karakteren kommer til å forlate barndommen, det gjør ikke Ricky.

Som i skuespiller-yrket, er Timothy Hutton best i følsomme scener mellom mennesker – helst på tomannshånd. Men han har også en sjelden teft for små lystige morsomheter. Dette gir Digging to China en ledig undertone som bæres med hele veien. Hutton har hele tiden vært full av talent, det er tydelig at han har flere kanaler å utfolde dem i.

Copyright © 23.11.99 Fredrik Gunerius Fevang