film

reviews









 

Empire of the Sun (1987)

Regi:
Steven Spielberg
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, krig
Norsk tittel
Solens rike
Spilletid
152 minutter
Produksjon:
Steven Spielberg
Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Manus:
Tom Stoppard
Basert på:
J. G. Ballard


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Jim Graham Christian Bale ½
Basie John Malkovich
Mrs. Victor Miranda Richardson
Dr. Rawlins Nigel Havers ½
Frank Demarest Joe Pantoliano ½
Maxton Leslie Phillips ½
Dainty Ben Stiller ½

 

Handling

I Shanghai, mister en sønn av en britisk overklasse famile sine foreldre under det totale kaoset som oppstår da japanerne innvaderer byen i starten av den andre verdenskrig. Gutten, Jim, kommer i kontakt med amerikanske Basie som han følger gjennom krigen. Etter en stund i byen blir de begge overført til en japansk fangeleir sammen med de resterende engelsktalende i byen...

 

Kritikk

Storslått, men noe saktegående og langdryg dramatisering fra J. G. Ballards selvbiografiske roman. I rollen som J. G. (Jim Graham) finner vi den unge waliseren Christian Bale. Bale, som ble håndplukket av Spielberg fra en gruppe på 4 000 håpefullle, har store deler av The Empire of the Sun hvilende på sine små skuldre. Rollen som Jim Graham er ekstremt vanskelig - nærmest umulig - for en ung skuespiller. Filmens narrasjon krever at Bale må aldres mer enn tre år i løpet av filmen, og den krever at han skal gå igjennom en psykologisk transformasjon som er ukjent for mesteparten av dagens befolkning.

The Empire of the Sun er en delvis mislykket film. Den har sine dramatiske glimrende øyeblikk, og endel flotte bildekomposisjoner, men den er i helhet altfor lite engasjerende og altfor overdådig. Filmen utgir seg for å inneholde hjerteskjærende drama, men viser seg å mangle endel til å leve opp til den normale Spielberg-standaren.

Feilen med The Empire of the Sun kan vel være at Spielbergs oppfatning av historien ikke står i stil med hans oppfatning av hvordan filmatiseringen skulle være. The Empire of the Sun klarer ikke å trollbinde tilskueren følelsesmessig - noe som er helt nødvendig for en film av denne sorten. Mye av filmopplevelsen ligger på skuldrene til skuespillerne - i første rekke Christian Bale.

Jeg trekker frem Bales prestasjon som enestående. Hans skuespill vokser betraktlig gjennom hele filmen - med et klart høydepunkt i avslutningscenen. Bale har et naturlig engasjement og en energi som gjenspeiler seg i karakteren - og han viser en meget god innsikt i modningen karakteren hans gjennomgår i filmen. Selv om Bales utseende ikke har aldres tre år i løpet av filmen (det er dog tydelig at han har blitt eldre), så klarer han å fremstille aldersforskjellen på Jim Graham på en imponerende måte.

Copyright © 19.2.1997 Fredrik Gunerius Fevang