the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Fools Rush In (1997)

Regi:
Andy Tennant
Produksjonsland
USA
Genre
Romanse, komedie
Norsk tittel
Fools Rush In
Spilletid
110 minutter
Produksjon:
Doug Draizin
Manus:
Katherine Reback


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Alex Whitman Matthew Perry
Isabel Fuentes Salma Hayek ½
Jeff Jon Tenney ½
Chuy Carlos Gómez ½
Tomas Fuentes Tomas Milian ½
Lanie Siobhan Fallon ½
Richard John Bennett Perry ½
Nan Jill Clayburgh ½

 

Handling/Kritikk

Jeg skal ikke overøse Salma Hayek med ros for hennes skuespillertalenter. Men hun er et av disse yndige, vakre vesnene som i all tid har prydet filmmediet. I Fools Rush In har hun nogenlunde samme rolle som Hollywoods førstedamer hadde i den klassiske studiotiden: Hun er søt, hun er sjarmerende, og hun er utpreget vakker. På nøyaktig samme kort spiller denne lille romantiske komedien.

For Fools Rush In er et bevis på at film av og til ikke skal dekke alle mulige kunstneriske utfordringer, eller omfatte alle mulige politiske budskaper. Dette er en enkel film om to enkle sjeler som gir kjærligheten en sjanse, og som opplever de samme problemer og gleder som de fleste av oss andre. Det smått geniale med filmen, er at dens utpreget typiske karakterer, og de ofte manusbundede scenenene, faktisk makter å portrettere ekte følelser. Den vekker følelsene også faktisk, og det uten å være så dyp at man må tolke dem, eller å være så dramatiske at man blir tvunget til å gå dypt inn på dem.

Således finner Fools Rush In sin form på en meget tilfredsstillende måte. Dens tone er en blanding av det varme meksikanske familiesamfunnet, og av Chandler Bing. For Matthew Perry, i sin første hovedrolle i en helaftensfilm, er naturlig nok svært sammenlignbar med hans "Friends"-karakter. Ikke at det skader filmen, snarere tvert om. Perry er et unikt talent - komisk såvel som dramatisk. Med dette mener jeg ikke at han har en dramatisk tyngde som Gerard Depardieu, eller den samme bredden som John Malkovich. Men han har et sjeldent engasjerende vesen, unik utstråling, og herlig mimikk. I det sistnevnte makter han faktisk å kombinere sin utvilsomme humoristiske sans med denne filmens romantiske tone. Perry er følelsesladd såvel som hverdagslig morsom. Han blir ikke monoton i noen av ærenene - hvilket langt på vei er avgjørende for denne filmen. Se for øvrig Perrys virkelige far, John Bennett Perry i rollen som hans far i filmen. Likheten er upåklagelig.

Det ble sagt at Hayek og Perry ikke kom like godt overrens utenfor opptakene, som de gjør i filmen. Om dette stemmer eller ei kan være det samme. Fools Rush In bærer aldri preg av dette. Og de to stjernene er like naturlige og fri for nykker som karakterene i filmen. Det sjeldne er hvordan den makter å være romantisk og morsom gjennom å portrettere såvidt godsinnede og ueksentriske karakterer. Fools Rush In er så jordnær som man kan komme, og den er et deilig eksempel på at man ikke behøver å være Freud for å forstå enhver mellommennesklig reaksjon.

Copyright © 19.3.2000 Fredrik Gunerius Fevang