film

reviews


 

 

Fucking Åmål (1998)

Regi:
Lukas Moodyson
Produksjonsland
Sverige
Genre
Drama, romanse
Norsk tittel
Fucking Åmål
Spilletid
89 minutter
Produksjon:
Lars Jönsson
Manus:
Lukas Moodyson


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Elin Alexandra Dahlström ½
Agnes Ahlberg Rebecka Liljeberg ½
Johan Hulth Mathias Rust ½
Jessica Erica Carlson
Markus Stefan Hörberg ½

 

Handling/Kritikk

Svensk filmindustri har lenge hatt en lignende tone over produksjonsformen som de mest uavhengige amerikanske filmer. Dette gjør at en rekke av temaene som blir tatt opp i filmene er svært interessante og tidvis kontroversielle. Denne kunstneriske og faglige friheten skaper et utgangspunkt for film, som en rekke av de tyngre markedsførte filmene aldri vil kunne dele. Fucking Åmål er et strålende eksempel på dette, og det er samtidig et eksempel på at svenskenes håndverk med filmmediet fortsatt er langt bedre enn vår.

Lukas Moodyson heter den debuterende manusforfatter og regissør. Hans tekniske arbeid er mindre iøyenfallende enn tematikken, stemningen og den uriske naturligheten. For til tross for at Fucking Åmål har blitt omtalt som en av de viktigste filmene i tiåret, er dette bare en del av dens suksess. Homofil kjærlighet har i løpet av de siste tyve årene vært et tema som sakte men sikkert har funnet sin plass i filmmediet. Ofte er den blitt lagt til som et humoristisk element, av og til har den blitt tatt alvorlig og diskutert. Men sjelden har den blitt så upåståelig skildret som i Fucking Åmål. Og her er vi inne på noe av det mest sentrale; hvordan filmens tematikk ikke utelukkende fungerer som 'viktig', men hvordan den faktisk er grunnlaget for en av de mest romantiske filmer på svært lenge. Hemmeligheten ligger i hvordan Moodyson tilnærmer seg materialet - forståelsesfullt, ærbødig, og fullstendig uten forutinntatte ønsker om å for en hver pris 'si oss noe'. Dette sistnevnte har vært noe filmer med kontroversielle temaer ofte har over-fokusert på, hvilket har skadet dem. Tilskueren trives godt med å kunne gjøre opp sine egne meninger, og nettopp dette er hva Fucking Åmål lar ham gjøre.

De to jentene i hovedrollene har foreviget noen unike øyeblikks skuespill, idét de tar oss med på en roadmovie i følelser. Fucking Åmål er filmmediet på sitt nakneste vakre, og på sitt mest utfordrende ærlige. Den gir tilskueren muligheten til selv å bestemme graden av sin deltakelse, og den belønner ham for fullstendig hengivenhet.

Copyright © 18.2.2000 Fredrik Gunerius Fevang