the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7

 

The Graduate (1967)

Regi:
Mike Nichols
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, romanse, komedie
Norsk tittel
Manndomsprøven
Spilletid
105 minutter
Produksjon:
Lawrence Turman
Manus:
Calder Willingham
Buck Henry
Basert på romanen av:
Charles Webb


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Mrs. Robinson Anne Bancroft ½
Ben Braddock Dustin Hoffman
Elaine Robinson Katharine Ross ½
Mr. Braddock William Daniels
Mr. Robinson Murray Hamilton
Mrs. Braddock Elizabeth Wilson ½
Room Clerk Buck Henry ½
Berkeley Student Richard Dreyfuss ½

 

Handling

Unge, usikre Ben har gjort ferdig college og er tiltenkt en utdanning på universitetet. Hans rike foreldre har større planer for ham enn han selv har. På et selskap med foreldrenes venner tilstede innleder han et forhold med kona til Mr. Robinson - farens kollega. Forholdet blir snart seksuelt og hjelper Ben ut av en personlig usikkerhet. Men da foreldrene presser ham til å ta med seg Mrs. Robinsons datter ut, velter alle de sosiale murene rundt ham...

 

Kritikk

Dette glimrende regisserte romantiske dramaet var Dustin Hoffmans gjennombrudd. Hoffmans rolle i The Graduate forandret på mange måter Hollywood-publikummets oppfatning av filmens "leading man". Her spiller Hoffmann en mann som ikke har sin forse i maskulinitet og fornuft, men som simpelthen følger sine drifter og åpenbarer sin kjærlighet.

The Graduate er regissert av den tyskfødte Mike Nichols på en fremragende måte. Fotografiet og klippingen er i særklasse; orginalt og stilriktig. Fortellerstilen i filmen er basert på en kombinasjon av lystig humor og det heller dystre og ambivalente forholdet 68-generasjonen hadde til drifter og konvensjoner. Anne Bancrofts Mrs. Robinson står strålende til Dustin Hoffmans Ben. The Graduate sin fremstilling av samtidens (og fortidens) kjønnsrollemønster delvis latterliggjør patriarkatet og tegner opp klare skiller - nærmest en avgrunn - mellom den nye generasjonen og den gamle. Av denne grunnen fremstår Mrs. Robinson på mange måter som en martyr. Handlingene hennes er verken representative eller sømmelige for hennes generasjon, men viser snarere vei for den nye. Hun følger sine drifter, noe hun i følge konvensjonene ikke er berettiget til, mens Ben i kraft av sin ungdom kommer unna med det. Filmens øvrige standpunkt i forhold til kjønnsroller avslører at grunnen til dette ikke er at Ben er mannen og Mrs. Robinson kvinnen, men snarere at tidene forandrer seg.

Mike Nichols' bruk av subjektivt kamera og subjektive synsvinkler er meget effektive, og bidrar til å forsterke kontrasten mellom den nye og den gamle generasjonen uten å gjøre karakterene til spesielle ytterpunkter i så måte. The Graduate er en sjelden godbit som ikke har falmet med årene.

Copyright © 17.3.1997 Fredrik Gunerius Fevang