film

reviews

 

Léon (1994)

Regi:
Luc Besson
AKA
The Professional
Produksjonsland
USA
Genre
Action, drama, romanse
Norsk tittel
Leon
Spilletid
106 minutter
Produksjon:
Luc Besson
Claude Besson
Manus:
Luc Besson


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Leon Jean Reno ½
Stansfield Gary Oldman
Mathilda Natalie Portman
Tony Danny Aiello

 

Handling

Leon er en profesjonell drapsmann. Han bor i et høyhus i en storby, og baserer sitt liv på vaner. Alle disse er sunne vaner – bortsett fra at levebrødet hans er å drepe. Naboene til Leon er en familie forsørget av en mann på kant med loven. En dag blir hele nabofamilien slaktet ned av en av farens misfornøyde forretningsforbindelser – den korrupte politimannen Norman Stansfield. Den eneste som overlever er den unge datteren Mathilda. Hun søker hjelp hos Leon som ikke er vant med nære forhold til andre mennesker...

 

Kritikk

Leon er Luc Bessons reproduksjon av hans fransk-språklige La Femme Nikita. Denne gang har han fått med seg amerikanske produsenter, en fransk 'cleaner' og en briljant britisk politimann.

Men den mest sentrale rollen i narrasjonen innehas av 12-årige Natalie Portman. I utgangspunktet ønsket man ikke Portman i rollen, fordi hun var for ung. Men Bessons valg med å satse på henne er en liten genistrek. Filmens mest sentrale narrative tema er forholdet mellom Mathilda og Leon. Førstnevnte mister hele familien sin i et blodbad, og er ute etter hevn. Mens Leon er en italiensk leiemorder (her: cleaner) som lever sitt enkle liv og ikke har begrep om hvor mye penger han egentlig tjener på jobbene sine. Han er, som Stellan Skarsgård var i 1981, den enfoldige morderen. Manuset, skrevet av Besson selv, er i utgangspunktet så konvensjonelt som mulig. Men det er først når Besson setter sitt stilistiske preg på verket at Leon begynner å høste frukter fra alle trær i sikte. Og derfra og ut er dette en film som stadig kaster seg over følelsene dine og leker vilt med dem. Man kommer simpelthen ikke utenom å bli påvirket av Oldmans morbiditet, Renos sovende følelsesliv eller Portmans sensualitet.

Besson gir oss Leon – helt blottet for moral, men full av følelser og lidenskap. Han setter blodbad opp mot Beethoven og myndighetene opp mot korrupsjon. Allikevel er det sterkeste ved Leon hvordan Besson på delikat vis balanserer forholdet mellom Mathilda og Leon, hvordan han spiller på det erotiske i jenta og den naive ambivalensen i den voksne mannen. En mann som på en side er dypt syndig, og på den andre siden uskyldig som et barn. Besson legger frem en tematikk som har så mange dimensjoner at filmen, på samme måte som Citizen Kane, blir bedre og bedre for hver gang man ser den.

Copyright © 19.2.1997 Fredrik Gunerius Fevang