film

reviews


 

 

Les Miserables (TV) (1978)

Regi:
Glenn Jordan
Produksjonsland
USA
Genre
Drama
Norsk tittel
Les Miserables
Spilletid
138 minutter
Produksjon:
Norman Rosemont
Manus:
John Gay
Basert på romanen av:
Victor Hugo


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Jean Valjean Richard Jordan
Javert Anthony Perkins ½
Fauchelevent Cyril Cusack ½
Bishop Myriel Claude Daphin ½
Gillenormand John Gielgud ½
The Prioress Flora Robson ½
Sister Simplice Celia Johnson ½
Thenardier Ian Holm ½
Gavroche Dexter Fletcher ½

 

Handling

I Frankrike hersker myndighetene over folket. Jean Valjean blir dømt til fem år i fengsel etter å ha stjålet et brød. I fengselet møter han på Javert, et prakteksempel på autoritetenes hensyn til loven og mangel på hensyn til menneskelighet. Etter flere mislykkede rømningsforsøk klarer Jean å unnslippe fengselet etter 19 år. Ute i det sosiale liv er han fast bestemt på å gå utenom lovverket for å livnære seg, men etter et mislykket tyveri møter han en prest hvis menneskelighet omvender ham fra onde til gode tanker. Jean Valjean blir et nytt og bedre menneske, men han vet at han må flykte fra fortiden for å holde den unna seg...

 

Kritikk

Klassisk filmatisering av Victor Hugos roman. Filmen bærer noe preg av å være en typisk TV-produksjon, hvor få eller ingen omtagninger har ført til små faktiske feil som en kan få øye på med gode oppmerksomhet for detaljer. Glenn Jordan regisserte - hans femte film laget for TV - og han gjør en god jobb. Allikevel bærer ikke Les Miserables preg av storslått regi - ei heller klipping. Hva den dog bærer tydelig preg av, er et strålende karaktergalleri og et godt presentert plott. Jordan har fått med seg to passende skuespillere i de to hovedrollene. Perkins er enestående som Javert, mens Richard Jordan gjør en intelligent og sterk Valjean.

Dette er en episk storslagen film, med gode kostymer og vakker musikk. Den klarer med sin historie å fengsle tilskueren, godt hjulpet av Perkins, Jordan (Richard) og en sofistikert liten gjeng med biroller fra engelske gentlemenn.

Copyright © 26.3.1997 Fredrik Gunerius Fevang