film

reviews

 

Needful Things (1993)

Regi:
Fraser C. Heston
Produksjonsland
USA
Genre
Grøsser, thriller
Norsk tittel
Noe for enhver
Spilletid
112 minutter
Produksjon:
Jack Cummins
Manus:
W. D. Richter
Basert på romanen av:
Stephen King


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Leland Gaunt Max von Sydow ½
Sheriff Alan Pangborn Ed Harris ½
Polly Chalmers Bonny Bedelia
Nettie Cobb Amanda Plummer ½
Danforth Keeton III J. T. Walsh
Deputy Norris Ridgewick Ray McKinnon ½

 

Handling

En høstdag kommer en ukjent til den lille byen Maine. Han åpner en antikvitetbutikk som averterer med at den selger "Needful Things" (noe for enhver). Snart viser det seg at alle som går inn i butikken blir uvanlig betatt av en av den fremmedes salgsgjenstander. De betaler velvillig den rimelige prisen, men de blir også spurt om å gjøre en tjeneste for ham...

 

Kritikk

Max von Sydows djevel-skikkelse er god nok til å skremme vettet av Stephen King en søndag formiddag.

Needful Things fengsler fordi den kommer smygende, balansert, og utspekulert, og plutselig er historien over deg før du vet ordet av det. I en liten motsetning til andre tidligere fremstilte djevel-skikkelser, er Leland Gaunt en høflig og dannet herremann. Det finnes mange perfekte rollebesetninger, men få kommer opp mot Max von Sydow som djevelen. Von Sydow fremstiller Leland Gaunt ytterst perfekt, fordi stemningen og atmosfæren rundt ham setter oss som tilskuere inn i en mystikk allerede når vi skal bli kjent med karakteren. Needful Things er harmløs og landsby-idyllisk helt til von Sydow dukker opp i Leland Gaunts skikkelse. Han er høflig og vanlig, allikevel er han litt av en jobb for tilskueren. Vi føler ingen stor sympati med ham, men vi klarer ikke å mislike ham heller. Slik er Leland Gaunt mot tilskueren, og slik er han mot innbyggerne i Maine.

Needful Things bygges tålmodig opp, og bruker flust med gode virkemidler. Men når den når høydepunktet vet den ikke hvor den skal sette neste og avgjørende steg. Avslutningen blir derfor en noe billig affære, men von Sydow og hans eksentriske antikvitetsbutikk blir sittende i minnet.

Copyright © 17.4.1997 Fredrik Gunerius Fevang