the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

One True Thing (1998)

Regi:
Carl Franklin
Produksjonsland
USA
Genre
Drama
Norsk tittel
One True Thing
Spilletid
-
Produksjon:
Jesse Beaton
Harry J. Ufland
Manus:
Karen Croner
Basert på romanen av:
Anna Quindlen


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Kate Gulden Meryl Streep
Ellen Gulden Renee Zellweger ½
George Gulden William Hurt ½
Brian Gulden Tom Everett Scott ½
Jules Lauren Graham ½

 

Handling/Kritikk

Regissør Carl Franklin har fått med seg de to middelaldrende Oscar-favorittene Meryl Streep og William Hurt til dette hjertevarme og jordnære dramaet om hvordan en familie påvirkes av at husfruen får dødelig kreft. En interessant historie - om den hadde blitt presentert for oss på en annen måte.

For så snart Franklin lager mysteriefilm i Reversal of Fortune-ånd, så er One True Thing alvorlig ute å kjøre. Vinklingen er fullstendig feil, og en rekke eksempler på dårlig klipping forsømmer narrasjonen. Ja, i så stor grad at ikke engang Meryl Streeps karakter fremstår naturlig i løpet av de knappe to timene. Streep er energisk som alltid og har sine få enestående scener, men hun får sjelden hjelp fra materialet. William Hurts karakter forblir like uutforsket, og filmen antyder til stadighet problemstillinger som den aldri følger opp. Den går aldri dypt om forholdet mellom ekteparet, aldri virkelig inn på Streep-karakterens sykdom, og interesserer seg aldri for brorens posisjon. Det sentrale forblir hvordan Zellweger-karakteren forandrer seg fra pappajente til mammadalt, og at vi til slutt får vite at hun er glad i dem begge.

Selv om dette er tidvis rørende, blir vi aldri presentert for noe vi ikke visste fra før. Det mest irriterende er likevel innfallsvinkelen, først og fremst det meningsløse fokuset på mysteriet rundt  Streep-karakterens dødsfall. Men også gjennom fortellervinklen som er mer skiftende enn været. One True Thing blir således stående som en historie fortalt til oss av fem ulike deltakere – alle med hvert sitt syn og hver sin mening, men ingen med særlig god formidlingsevne.

Copyright © 1.3.2000 Fredrik Gunerius Fevang