film

reviews


 

 

Rain Man (1988)

Regi:
Barry Levinson
Produksjonsland
USA
Genre
Drama
Norsk tittel
Rain Man
Spilletid
140 minutter
Produksjon:
Mark Johnson
Manus:
Ronald Bass
Barry Morrow


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Raymond Babbitt Dustin Hoffman ½
Charlie Babbitt Tom Cruise
Susanna Valeria Golino ½
Dr. Bruner Jerry Molen ½
John Mooney Jack Murdock ½
Sally Dibbs Bonnie Hunt ½

 

Handling/Kritikk

Barry Levinsons Rain Man er en åpenbar publikumsfavoritt. Den vinner så enormt mye på sine sympatiske karakterer og anstendige moral. Allikevel er ikke filmen så fremragende som den ønsker å være. Levinson er flink til å lure oss, men lukk beundringsøynene et øyeblikk, og du vil oppdage at du rister på hodet noen ganger også.

Dustin Hoffman er Raymond Babbitt. En autist som faren har holdt skjult for hele omverdenen - inkludert Raymonds bror, Charlie. Og Hoffman er i stor grad beholdningen i filmen. En rekke av scenene mellom ham og Tom Cruise fungerer ypperlig. For Cruise sin del dreier det seg i mindre grad om å sjarmere sine kvinnelige fans denne gangen. Men Cruise er allikevel ideell i rollen - populær og allikevel sympatisk.

Rain Man har et meget godt manus - skrevet direkte til filmen, men den trår feil på et punkt: formen. Kombinasjonen av å tålmodig granske en autists psykologi samt oppfylle alle Hollywoods konvensjoner for underholdningsfilm kan bli frastøtende til tider. Turen til Las Vegas står som det beste eksempelet på dette. Så mange muligheter - og så velger man denne.

Rain Man vant Oscar for beste film i 1988. Og som så mange ganger før premierte akademiet potensial og ikke resultat. En annen regissør kunne kanskje gjort Rain Man til en fantastisk film. Levinson gjør den til en god hollywoodsk underholdningsfilm. Men så lenge akademiet klapper og publikum strømmer til, er det vanskelig å kritisere.

Copyright © 20.10.1997 Fredrik Gunerius Fevang