the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7

Om filmen
produksjonsfakta
handling
kritikk

sitater

lenker

 

This Island Earth (1954)

Regi:
Jack Arnold
Joseph M. Newman
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Science fiction
NORSK TITTEL
-
SPILLETID
84 minutter
Produksjon:
William Alland
Manus:
Franklin Coen
Edward G. O'Callaghan
Basert på boken av:
Raymond F. Jones


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Exeter Jeff Morrow ½
Dr. Ruth Adams Faith Domergue
Cal Meacham Rex Reason
Steve Carlson Russell Johnson ½
Brack Lance Fuller ½
Joe Wilson Robert Nichols ½

 

Handling

En rekke vitenskapsmenn med Cal Meacham og Dr. Ruth Adams i spissen blir innlemmet i et prosjekt som viser seg å være et verk av utenomjordiske som trenger hjelp fra jordboere...

 

Kritikk

Science-fiction i tråd med tiden, og et glimrende eksempel på hvordan denne periodens B-filmer ved hjelp av samtidens beste spesialeffekter kombinerte mye kreativitet, mange (lite gjennomtenkte) ideer og elendig skuespill.

This Island Earth er oppbygget som en spenningsfilm, hvor hemmelighetene skal bevares for å skape store og små overraskelser mot slutten. De visuelle virkemidlene, som romvesenenes høye panner osv., ser i dag ekstremt patetiske ut, og var sannsynligvis ikke stort mer imponerende for litt over 40 år siden. Videre skal det sies at endel av effektene er imponerende, men noe av det mest skuffende ved filmen er kanskje hvordan den mystiske og skumle Exeter avsløres som godsinnet på slutten av filmen.

En "happy ending" er det eneste som kan bringe en film som denne i land. Etter at den har brukt den siste halvtimen på å forklare oss de utenomjordiskes situasjon altså hvorfor de trenger hjelp fra jordboere. Men denne vitenskaplige forklaringen kan vi spare oss for. Da er det faktisk mer givende å bivåne den heller elendige Rex Reason og hans forsøk på å bli en ny "leading man".

Copyright © 4.8.1997 Fredrik Gunerius Fevang