film

reviews

 

 

The World Is Not Enough (1999) 

Preceded by: Tomorrow Never Dies (1997)
Succeeded by: Die Another Day (2002)

"(...) uforutsigbar, leken og oppfinnsom"

Regi:
Michael Apted
Produksjonsland
USA/UK
Genre
Action, spion
Norsk tittel
The World Is Not Enough
Spilletid
127 minutter
Produksjon:
Barbara Broccoli
Michael G. Wilson
Manus:
Robert Wade
Neil Purvis (historie)


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
James Bond Pierce Brosnan
Elektra King Sophie Marceau
Renard Robert Carlyle ½
Christmas Jones Denise Richards ½
Valentin Zukovsky Robbie Coltrane ½
M Judi Dench
Q Desmond Llewelyn ½
R John Cleese ½

 

Handling

En kidnapping fører Bond til den internasjonale terroristen Renard som lever med en revolver-kule i hjernen, hvilket gjør at han ikke føler smerte mens hans langsomt dør. Renard har kidnappet en vakker rikmannsdatter som rømmer, og snart etter får Bond som beskytter. Hun forsøker å bygge en rørledning for frakt av olje tvers over det asiatiske kontinentet, og her finner Bond flere ufinheter mens han jobber som beskytter.

 

Kritikk

Det finnes mengder med velkoreografert action i dagens mange Hollywood-filmer. Filmer som viser slåsskamper, skytedueller og bilstunts som vi naturligvis ikke tror kunne ha skjedd i virkeligheten. Av og til synes vi disse filmene er dårlige nettopp på grunn av usannsynligheten. Grunnen er at disse filmene har glemt å ramme inn det hele. De gir oss ingen grunn til å godta at usannsynligheten er med i leken.

Når vi derimot går for å se James Bond-filmer, forventer vi ekstreme actionscener hvor Bond alltid greier seg marginalt unna hva det måtte være. The World Is Not Enough er langt fra noe unntak i så måte. Og selv om det finnes atten tidligere versjoner, så makter 007 fortsatt å være uforutsigbar, leken og oppfinnsom. Nisjen man har funnet for 007-serien har utviklet seg - men bare på visse områder. The World Is Not Enough gir oss de sedvanlige elementene, og legger til førsteklasses actionfilm anno 1999 i tillegg.

Man har nå lært at de slemme karene ikke nødvendigvis behøver å ha som mål å ta over hele verden - noe som var en svakhet i Tomorrow Never Dies. Samtidig har The World Is Not Enough langt flere karakterrelasjoner enn sine forgjengere. M har en økende deltakelse, Q pensjonerer seg og introduserer R i John Cleeses skikkelse, og Bond møter sin del av kvinner og skurker. Det uvanlige er at karakterene faktisk er relativt dyptgående psykologisk sett. Robert Carlyle er naturligvis et godt verktøy å benytte seg av i denne sammenheng, selv om han ikke glimrer i like stor grad som forventet. Han har et prikkfritt filmrulleblad som inkluderer ekstreme suksesser som Trainspotting (1996) og The Full Monty (1997).

Gode intriger, en håndfull smarte tvister, og faktisk spenning gjør dette til en av de bedre James Bond-filmene noensinne. At actionscenene stadig blir bedre koreograferte og ikke mindre oppfinnsomme, gjør det hele til en utmerket måte å bli underholdt på. Pierce Brosnan stadfester sin posisjon som tidenes nestbeste Bond, selv om han nok hadde vært irsk mester i alpint dersom han virkelig hadde stått på ski som det der.

Copyright © 6.12.99 Fredrik Gunerius Fevang