film

reviews


 

 

The Young Poisoner's Handbook (1994)

Regi:
Benjamin Ross
Produksjonsland
UK
Genre
Drama, thriller
Norsk tittel
Den lille giftmorderens håndbok
Spilletid
95 minutter
Produksjon:
Sam Taylor
Manus:
Jeff Rawle
Benjamin Ross


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Graham Young Hugh O’Conor ½
Young Graham Tobias Arnold ½
Molly Ruth Sheen ½
Fred Roger Lloyd Pack ½
Winnie Charlotte Coleman ½
Dennis Paul Stacey ½
Sue Samantha Edmonds ½
Berridge Charlie Creed-Miles ½
Dr. Zeigler Antony Sher ½

 

Handling

Graham Young er en uvanlig 14-åring omringet av en uvanlig familie i 60-tallets England. Hans store lidenskap er kjemi, og han fasineres mer og mer av toksikologien - læren om giftige kjemiske stoffer. Så stor blir interessen at han ser sin kjennskap til disse stoffene som en mulighet til å påvirke menneskene rundt seg. Etter hvert mister han kontrollen.. eller gjør han det?

 

Kritikk

En film i lett gjenkjennlig britisk stil, sterkt inspirert av A Clockwork Orange, og regissert av talentfulle Benjamin Ross. I filmens form er linken til den tildligere nevnte Kubrick-filmen svært nær. Hovedpersonen er forteller, og han gjør en innsats med sin åpenhet. Narrasjonen er også svært lik den vi finner i Clockwork; midtpartiet er dedisert til hovedpersonens opphold på institusjonen, og sluttpartiet fører filmen fra å være en karikaturisk svart komedie til å bli en psykologisk thriller. Historien om Graham Young er i utgangspunktet vel så interessant som historien til Alex, men The Young Poisoner’s Handbook er allikevel skuffende.

Filmens største feil er at den ikke leder oss noe sted. Det finnes ingen konklusjon på noen mening - implisitt eller eksplisitt. Og etter hvert som filmen utspiller seg, og blir mer og mer biografisk fortellende - greier den ikke helt å føre med seg den lekende lette, dog allikevel svært tankevekkende innfallsvinkelen som kan gjøre en film som dette spesiell. Slik som Kubrick greide det i A Clockwork Orange.

The Young Poisoner’s Handbook sin sterkeste side forblir gjennom hele filmen unge Hugh O’Conor, hvis store, dypt søkende øyne - skjuler en uvanlig evne til å fremstille ulike (mindre konvensjonelle) følelser på film.

Copyright © 15.7.1997 Fredrik Gunerius Fevang