film

reviews


 

 

Bean - The Ultimate Disaster Movie (1997)

Regi:
Mel Smith
Produksjonsland
UK
Genre
Komedie
Norsk tittel
Bean - den store katastrofefilmen
Spilletid
90 minutter
Produksjon:
Peter Bennett-Jones
Eric Fellner
Tim Bevan
Manus:
Richard Curtis
Robin Driscoll
Rowan Atkinson


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Bean Rowan Atkinson
David Langley Peter MacNicol ½
Alison Langley Pamela Reed
George Grierson Harris Yulin ½
Walter Tom McGowan ½
Bernice Schimmel Sandra Oh ½
General Newton Burt Reynolds ½

 

Handling

Grierson-gallieriet i California har kjøpt det kjente maleriet Whistler's Mother fra Europa og tilbake til hjemlandet. Ved avdukingen av maleriet ønsker de at en britisk ekspert skal uttale seg om kunstverket. Men nasjonalgalleriet i London er ikke interessert å sende en ekspert av gårde. I stedet sender de museumsvakten Mr. Bean…

 

Kritikk

Rowan Atkinson er tilbake som Mr. Bean - denne gang i en helaftens opptreden. Regissert av komikeren Mel Smith (fra Smith & Jones), har man satset stort på Bean-konseptet. Et konsept som har rullet på TV-skjermene her hjemme i årevis nå, og som har vært en kjær underholdning for mange. I Bean - The Ultimate Disaster Movie legger man ikke skjul på at det er det amerikanske markedet men ønsker å nå frem til: Mr. Bean reiser til USA, og steller i stand ugagn. En rekke av de mer hverdagslige gjøremålene til vår alles helt, er byttet ut med mer action-pregede handlinger. Og manuset er amerikanisert på beste vis.

Resultatet blir at Bean - The Ultimate Disaster Movie mister litt av sin gode engelske innfallsvinkel og sans for humor. Det er noe med at en karakter som Mr. Bean ikke er ment for det amerikanske markedet. Og selv om Atkinson gjør en maktdemonstrasjon i ansiktsmuskler, mister Mr. Bean litt av sin punchline når han trekkes ut av sitt gode, gamle, konservative britiske miljø. Det Bean - The Ultimate Disaster Movie allikevel kan by på er en liten håndfull gode komiske situasjoner. En del av disse har vi sett før naturligvis, men det er likefullt godt nok til å le av. Men man ler naturligvis nesten like mye av å se Burt Reynolds i cameo-opptredener.

Copyright © 13.10.1997 Fredrik Gunerius Fevang