the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Blue Velvet (1986)

Regi:
David Lynch
Produksjonsland
USA
Genre
Drama
Norsk tittel
Blue Velvet
Spilletid
120 minutter
Produksjon:
Fred C. Caruso
Manus:
David Lynch


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Dorothy Vallens Isabella Rossellini ½
Jeffrey Beaumont Kyle MacLachlan
Frank Booth Dennis Hopper
Sandy Williams Laura Dern
Mrs. Williams Hope Lange ½
Ben Dean Stockwell ½
Raymond Brad Dourif ½

 

Kritikk

Fra første scene et verk svært få andre enn David Lynch kunne ha satt sitt navn på. Dette er spennende og orginalt, og i tillegg rått og surrealistisk. På en svært direkte og selvsikker måte legger Blue Velvet ut om perverse forbrytere og sadomasokistisk sex – delikat blandet sammen med ironi og lystig småbystemning.

Skuespillerlisten er full av Lynch-kjenninger som unge Kyle MacLachlan (fra Dune), Laura Dern (senere Wild at Heart) og Isabella Rossellini (Wild at Heart). MacLachlan gjør en rolle mange flere av skuespillerne fra hans generasjon kunne gjort etter ham. Mest oppsiktsvekkende er Rossellini (Martin Scorseses eks-hustru og Ingrid Bergmanns datter), som opptrer uanstendig energisk i de mest bisarre og minst moralske scener.

Blue Velvet har konturene av et mesterverk, og den er kritikerrost for Lynchs mot og tøffe innstilling. Dessverre later manusforfatter Lynch til å enten slokne eller bli feig etter hvert som det drar seg til mot slutten, og filmens potensielle eksplosivitet dovner med dette noe hen. Han burde dratt tilfellet med psykopaten Frank mye lenger – Dennis Hoppers storspill hadde fortjent det.

Copyright © 24.10.1996 Fredrik Gunerius Fevang

[HAVE YOUR SAY]