the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

The Elephant Man (1980)

John Merrick (John Hurt) i David Lynchs "The Elephant Man"

Regi:
David Lynch
Produksjonsland
USA
Genre
Biografi, drama
Norsk tittel
Elefantmannen
Spilletid
125 minutter
Produksjon:
Jonathan Sanger
Manus:
Christopher De Vore
Eric Bergren
David Lynch
Basert på bøker av:
Sir Frederick Treves
Ashlet Montagu


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Dr. Frederick Treves Anthony Hopkins ½
John Merrick John Hurt ½
Mrs. Kendal Anne Bancroft
Carr Gomm John Gielgud ½
Mothershead Wendy Hiller ½
Bytes’ Boy Dexter Fletcher ½

 

Kritikk

Historien om engelskmannen John Merrick er perfekt for filmatisering, men sårbar for hvordan det hele realiseres. Måten materialet er behandlet på her, er meget god - basert på doktor Treves egen bok, og ikke på tidligere filmatiseringer.

Det er viktig for denne filmen at den klarer å formidle riktig moral. Det er også viktig at Merricks historie legges frem på en inngående og grundig, men samtidig fortellende måte. Og her har regissør David Lynch gjort en strålende jobb med å fremstille historien riktig. Det hele går sakte og tålmodig frem, og Lynch velger å bruke god tid på å etablere et forhold til Merrick i filmens startfase.

The Elephant Man var bare Lynchs andre spillefilm som regissør. Mel Brooks hadde materialet tilgjengelig for denne filmen, og da han så Lynchs debutfilm (og nå kultfilm) Eraserhead, ville han ha ham til å lage The Elephant Man. Lynchs valg av sort/hvitt for filmen er et meget godt virkemiddel.

The Elephant Man ble nominert til åtte Acadamy Awards, blant annet for beste film, beste regi og beste skuespiller (Hurt).

Copyright © 29.8.1996 Fredrik Gunerius Fevang