film

reviews

 

Great Balls of Fire! (1989)

Regi:
Jim McBride
Produksjonsland
USA
Genre
Biografi, musikal, komedie
Norsk tittel
Great Balls of Fire!
Spilletid
102 minutter
Produksjon:
Adam Fields
Manus:
Jim McBride
Jack Baran
Basert på boken av:
Myra Lewis
Murray Silver, Jr.


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Jerry Lee Lewis Dennis Quaid ½
Myra Gail Lewis Winona Ryder ½
Jimmy Lee Swaggart Alec Baldwin
John Phillips Stephen Tobolowsky ½
Sam Phillips Trey Wilson

 

Handling

Historien om den store musikeren Jerry Lee Lewis sin ‘raise and fall’. Fra den revolusjonære populariteten som følge av hans utfordrende og kontroversiele musikk og stil til den mislykkede englandsturen der det ble kjent at hans elskede var alt for ung for det anstendige engelske publikummet...

 

Kritikk

Til tross for en lovende åpning - flott balansert med humor, dramatikk og musikk, klarer ikke regissør Jim McBride å forhindre at Great Balls of Fire! beklagligvis havner i et lite ingenmannsland. Den største grunnen til dette er kanskje at den mislykkes med å holde tilskueren interessert gjennom hele filmen. Det hele utvikler seg etter hvert til å bli for lite troverdig. Når handlingen skal virke mer dramatisk enn morsom og stemningsfull, faller anerkjennelsen av filmen.

Winona Ryder kan virke en smule feilplassert. Hun må bruke en god porsjon fantasi for å portrettere en 13-åring. Men unge Ryder gjør en god og effektiv, om enn noe stereotyp jobb. Hun har endel gode scener, og sliter ikke dramatisk, men problemet er at den fysiske tilstedeværelsen til en 17-åring, ikke passer helt som Myra Gail Lewis på tretten. Når det gjelder Dennis Quaid er han for det første noe gammel for rollen. På den annen side gjør han en åpning som lover godt for filmen, inntil den trekker oss for dypt inn i dramatiske scener. Da mister Quaid sin kredibilitet fordi han ikke klarer å overføre sin prestasjon som den humørfylte, sosialt klønete Jerry Lee til følelsesmennesket Jerry Lee.

Som et musikkhistorisk dokument har Great Balls of Fire! mye, hvilket man naturligvis kan takke mannen som er grunnen til at filmen ble laget for. Men den gjør endel gale valg, og mister det fine sporet den innledningsvis var inne på.

Copyright © 27.2.1997 Fredrik Gunerius Fevang