the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Highlander (1986)

Regi:
Russell Mulcahy
Produksjonsland
USA
Genre
Fantasi, action, eventyr
Norsk tittel
Highlander
Spilletid
111 minutter
Produksjon:
Peter S. Davis
William N. Panzer
Manus:
Gregory Widen


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Russell Nash/Connor MacLeod Christopher Lambert
Brenda Wyatt Roxanne Hart ½
Kurgan Clancy Brown ½
Juan Ramirez Sean Connery

 

Kritikk

Den kommersialiserte Highlander tar utgangspunkt i en dugelig historie om en type menneskeart som ikke kan dø. Her er det grunnlag for stilfull skildring av eksistensiell håpløshet og for dyptgående gransking av en tematikk som på ingen måte er uinteressant. Men til dette stadiet kommer Highlander aldri.

For dette er et av de bedre eksemplene på hvordan man uanstrengt kan gjøre en potensielt god historie til en kjedelig film. Regissøren heter Russell Mulcahy, er australsk, og har (ganske tydelig) en bakgrunn fra musikkvideoer. Hans påvirkning på denne filmen er ikke heldig. Her er det mange ideer og lite helhet. Når alt kommer til alt er filmens største problem en svært ujevn, og tidvis horribelt feilplassert stil – like brautende og fordummende som den kjedelige slemmingen i Clancy Browns skikkelse. Særlig bra funker heller ikke romansen mellom Lambert og Hart, mens deler av scenene fra det sekstende århundrets Skottland er påtatte og blaserte.

Heldigvis for vår gamle Bond-helt Sean Connery står hans prestasjon i skarp kontrast til filmen forøvrig – han er det eneste i filmen som virkelig er velplassert og interessant. Dermed fungerer også scenene mellom Connery og Lambert best – både på karakterplan og tematisk. En dypere gransking av det "udødelige" fenomenet kunne vært på sin plass, men dette må vike for bråkete og masete action i verste hollywoodske stil. Etterfulgt av Highlander II: The Quickening (1991).

Copyright © 20.12.1997 Fredrik Gunerius Fevang

[HAVE YOUR SAY]