the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7

 

The Life and Times of Judge Roy Bean (1972)

Regi:
John Huston
Produksjonsland
USA
Genre
Western, komedie
Norsk tittel
-
Spilletid
120 minutter
Produksjon:
John Foreman
Manus:
John Milius


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Judge Roy Bean Paul Newman ½
Rose Bean Jacqueline Bisset ½
Lily Langtry Ava Gardner ½
Sam Dodd Tab Hunter ½
Grizzly Adams John Huston ½
Bad Bob Stacy Keach ½
Frank Gass Roddy McDowall ½
Rev. LaSalle Anthony Perkins ½
Marie Elena Victoria Principal ½
Tector Crites Ned Beatty ½
Hustler Anthony Zerbe ½

 

Kritikk

John Hustons The Life and Times of Judge Roy Bean er en ujevn western-komedie som viser seg å være verken fugl eller fisk.

Paul Newman har hovedrollen, dessverre sørgelig feilplassert, som den selvutnevnte dommeren Roy Bean. Han finner endelig en måte å uttrykke sin lidenskap på, gjennom sin trang til å herske, til å skape et samfunn for "gode" mennesker som han verner om. Som western er filmen et mislykket eksempel på sjangrens barokke periode. De typiske ingrediensene er på plass - som mangelen på selvhøytidelighet, samt en rekke kameoer - men regissør John Huston greier ikke å kombinere det hele med verken et budskap eller en spennende historie.

Ei heller greier Huston å kombinere selvhøytideligheten med selvironi og en gjennomført filmstil i samme ånd. Mye av grunnen til dette ligger i hovedpersonen, hvor Paul Newman aldri greier å tilføre Roy Bean den humoren og vittigheten som kunne gjort filmen langt mer interessant. Resultatet av dette er at The Life and Times of Judge Roy Bean ei heller fungerer spesielt godt som komedie. Kun et fåtalls enkeltepisoder, og et par kameoer (f.eks. av Keach og Perkins) får det til å rykke i smilebåndet.

Copyright © 24.10.1997 Fredrik Gunerius Fevang