the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7










 

 

Love Affair (1994)

Regi:
Glenn Gordon Caron
Produksjonsland
USA
Genre
Romanse, drama, komedie
Norsk tittel
Love Affair
Spilletid
108 minutter
Produksjon:
Warren Beatty
Manus:
Robert Towne
Warren Beatty


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Mike Gambril Warren Beatty
Terry McKay Annette Bening ½
Aunt Ginny Katharine Hepburn
Kip DeMay Garry Shandling ½
Tina Wilson Chloe Webb ½
Ken Allen Pierce Brosnan ½
Lynn Weaver Kate Capshaw ½
Herb Stillman Paul Mazursky ½
Anthony Rotundo Glenn Shadix ½
Robert Crosley Barry Miller ½

 

Handling/Kritikk

Warren Beatty produserte denne romantiske hyllesten til Hollywoods 'Golden Age'. En film som ønsker å fremstå som lekende og lystig, men som samtidig ønsker å vise folk at det i tillegg til kvinner med ishakker, også fortsatt finnes romantiske og kjærlige kvinner.

Men så altfor imponerende blir det ikke. Beatty, i bare sin fjerde rolle siden Reds i 1981, ville vært mer gledelig i filmer der hans 57 år ble akseptert, og ikke forsøkt stukket unna ved hjelp av stadig soft-fokus-fotografering. For han har fortsatt sin ubestridte sjarme inntakt, og han finner fort tonen med Annette Bening - hvilket kan ha grunner utover deres skuespillerevner. Og så er det også scenene de to har i sammen som fungerer best. I tillegg, selvfølgelig, til Katharine Hepburns lille gledelige opptreden, og hennes etter hvert så narrativt viktige forhold til Bening-karakteren.

Mye av Love Affairs styrke ligger på hvorvidt man tar seg tid til å la kjærligheten mellom Bening og Beatty 'modne' på skjermen. Dette blir i stor grad tatt hensyn til, men så kommer filmens usedvanlig mange distraherende elementer inn i bildet. Det første av disse er naturligvis klippingen, av Robert C. Jones, som er utilgivelig forstyrrende. Urytmisk og uføyelig hakker det opp Ennio Morricones arrangement og Conrad L. Halls vakre foto. Det andre er regissørens manglende hensyn til tilskueren. Sjelden blir utviklingslinjer kastet, men alt for ofte dukker de opp helt umotivert og blir nok en forstyrrende faktor. Resultatet blir at mye av den romantiske stemningen blir erstattet med hva jeg kaller 'filmatisk støy'.

Tilbake finnes i alle fall forholdet mellom Mike og Terry, som er et av ekte kjærlighet, og som ikke lider av sin selvfølgelige utvikling. Snarere tvert i mot faktisk. Love Affair kunne profittert på en langt mer konvensjonell avslutning. Skal man lage en hyllest til Hollywoods 'Golden Age', kan man like gjerne gjøre det helhjertet.

Copyright © 20.10.1997 Fredrik Gunerius Fevang