the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Mutiny on the Bounty (1962)

Regi:
Lewis Milestone
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, eventyr
Norsk tittel
Mytteriet på Bounty
Spilletid
179 minutter
Produksjon:
Aaron Rosenberg
Manus:
Charles Lederer
Basert på boken av:
Charles Nordhoff
James Norman Hall


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Fletcher Christian Marlon Brando ½
Captain William Bligh Trevor Howard ½
John Mills Richard Harris
Alexander Smith Hugh Griffith ½
William Brown Richard Haydn ½
Maimiti Tarita ½

 

Handling/Kritikk

I regi av den aldrende 30- og 40-tallsregissøren Lewis Milestone fremstår denne versjonen av eventyret om den berømte 1700-tallsskuta The Bounty som blasert og selvhøytidelig. Den er fremstående moderne filmteknisk, men tilsvarende foreldet i takt og tone. Skylden for det sistnevnte kan i like stor grad tillegges Marlon Brando som regissøren.

Brando, som innen denne produksjonen hadde rukket å bli superstjerne i bransjen, opplevde på 60-tallet en aldri så liten nedtur blant kritikerne. Han går til denne jobben proppet av arroganse og overdreven selvbevissthet. Dette fører til at en rekke av de dramatisk lettvektige scenene han deltar i, fremstår kunstige og påtatte. Men Brandos eksepsjonelle dramatiske talent redder ham langt på vei. For i de mer følelsesladde og dramatiske tyngre scenene, er han sterk som alltid. I sluttscenen får han nok en gang en relativt billig lommetørkle-scene til å virke overbevisende sentimental.

Mutiny on the Bounty er komplementert av vakkert fargefotografi og et knallsterkt lydspor. Det er også disse to elementene som langt på vei holder filmen oppe. Men det kanskje aller sterkeste kortet er kaptein Bligh i Trevor Howards skikkelse. Howard, en av de beste britiske karakterskuespillerne i sin generasjon, gir Bligh den nødvendige kynismen mens han samtidig klarer å bevare kompleksiteten i ham. Effekten av forholdet mellom Bligh og Christian er en utvilsom nødvendighet for en film om mytteriet på Bounty, og til tross for at det også i denne filmen er tematisk styrke i nettopp dette, så slår samspillet mellom Howard og Brando aldri helt gnist. Til dette virker Brando å være litt for opptatt av hvordan han tar seg ut.

Men til tross for en rekke feilgrep så er Mutiny on the Bounty likefullt god. Historiens tyngde er upåklagelig, og vil alltid være det. Fortellingen om dette mytteriet er et av de mest intrikate og psykologisk interessante som noen gang er brakt til filmmediet, og vil vanskelig kunne bli annet enn en god film. Men skaperne av denne versjonen har ikke klart å forvalte materialet like godt som de burde.

Copyright © 19.1.2000 Fredrik Gunerius Fevang