film

reviews


 

 

North (1994)

Regi:
Rob Reiner
Produksjonsland
USA
Genre
Komedie
Norsk tittel
North
Spilletid
90 minutter
Produksjon:
Rob Reiner
Alan Zweibel
Manus:
Alan Zweibel (også basert på hans bok)
Andrew Scheinman


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
North Elijah Wood
North’s Dad Jason Alexander
North’s Mom Julia Louis-Dreyfus
Narrator Bruce Willis
Winchell Mathew McCurley ½
Arthur Belt Jon Lovitz
Judge Buckle Alan Arkin ½
Pa Tex Dan Aykroyd
Ma Tex Reba McEntire
Governor Ho Keone Young
Mrs. Ho Lauren Tom
Alaskan Dad Graham Greene ½
Alaskan Mom Kathy Bates
Alaskan Grandpa Abe Vigoda ½
Amish Mom Kelly McGillis ½
Donna Nelson Faith Ford ½
Ward Nelson John Ritter ½
Laura Nelson Scarlett Johansson ½

 

Handling

Tolv år gamle North føler seg oversett og glemt av foreldrene. Som en ellers så populær gutt han er, får han hjelp av en skolekamerat, Winchell, til å løsrive seg fra avhengigheten og bli en "free agent". North vinner rettsaken og får en tidsfrist på seg til å finne nye foreldre. Veiledet av en mystisk venn, besøker han de mest forskjellige steder og mennesker i håp om å finne hva han ønsker…

 

Kritikk

Blendende fantasifull, hendelsesrik og forsøksvis moraliserende, ønsker North å fremstille seg som en film verdsatt av kritikerne - elsket av publikum. Den lykkes ikke med noen av delene.

North kan av alle vurderes som en bommert. Det er ganske åpenbart å se at Reiner ikke har klart det han forsøkte på. Allikevel er ikke filmen i nærheten av det vi kan kalle patetisk. Den har mye i seg, den har et stort potensiale, gode skuespillere og en fin moral. Med ideen til North satt Reiner på en gullgruve, men det er tydelig at reisverket i gruven var av sjaber kvalitet - den raser sammen litt etter litt og ender i et tomrom der den ikke når frem til noen. North er en type film som er skuffende å se på fordi den tilsynelatende virker pompøs og storartet, mens den gradvis svikter sin egen storhet.

North (Elijah Wood) tar en alvorsprat med sin mystiske venn (Bruce Willis) i Rob Reiners mislykkede "North".

Rob Reiner er en anerkjent regissør. En regissør som til stadighet leter etter nye ideer, og nye veier å gå. Denne filmen kostet over en kvart milliard kroner, men det overrasker meg dersom profit er av lignende størrelse. North slår rett og slett ikke an fordi den viser uklarhet om hvem den ønsker å nå frem til. Og fordi den er behandlet på en klønete måte. Etter hvert som denne filmen blir revet opp i pinlig sjabre biter av dårlig film, drar den samtidig et kobbel av særdeles talentfulle skuespillere med seg ned i elendigheten.

North har originalitet men eier ikke filmatisk kvalitet eller interesse for mennesklige verdier. Filmens små positive sider inkluderer et flott musikk arrangement av Marc Shaiman, et flott (misbrukt) galleri av skuespillere samt noen (ytterst) få komiske scener. Hva med talentfulle Elijah Wood? Hva kan han gjøre? Han har en håpløs rolle. Mesteparten av filmen blir for Elijahs del betrakting av flotte steder, nye mennesker og andre mennesker som snakker. I veldig få og korte scener får han en reell mulighet til å fremføre noe som kan kalles skuespill. Dersom du ønsker å se Elijah Wood på sitt beste, bør du glemme North og skaffe en kopi av The Adventures of Huck Finn.

Copyright © 17.4.1997 Fredrik Gunerius Fevang