film

reviews

Om filmen
produksjonsfakta
handling
kritikk

sitater

lenker


 

 

Out of Africa (1985)

Regi:
Sydney Pollack
Produksjonsland
USA
Genre
Romanse, drama
Norsk tittel
Mitt Afrika
Spilletid
155 minutter
Produksjon:
Sydney Pollack
Manus:
Kurt Luedtke
Basert på historier/forarbeid av:
Isak Dinesen
Judith Thurman
Errol Trzebinski


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Karen Blixen-Finecke Meryl Streep
Denys Finch Hatton Robert Redford
Baron Bror Blixen-Finecke Klaus Maria Brandauer
Berkeley Michael Kitchen ½
Delamere Michael Gough ½

 

Handling

Danske Karen ønsker seg bort fra Danmark, og ender opp med en reise til Afrika og et ekteskap med baronen Bror Blixen-Finecke. Deres forhold før ekteskapet var vennskap, og slik forblir det også etter. Mens Bror er ute og reiser, engasjerer Karen seg i forholdet til de innfødte og møter etter hvert den sjarmerende Denys...

 

Kritikk

Out of Africa er en vakker og velspilt romanse fra Sydney Pollack (Tootsie). I hovedrollene finner vi imponerende skuespill fra Meryl Streep og Robert Redford, mens filmens to andre sterke sider -David Watkins foto, og John Barrys musikk - sørger for en herlig estetisk opplevelse.

Men Out of Africa er samtidig skuffende. Den presenterer seg som en kraftfyllt og stor film, men den store produksjonen hjelper ikke filmen vekk fra det faktum at den tidvis er svært lite engasjerende. Manuskriptet er middelmådig og bruker pinlig lang tid på å avsløre hendelser som tilskueren kan betrakte med større spenning i sin egen fantasi. Budskapet Out of Africa ønsker å få frem er heller ikke av det mest slående, selv om dette kommer som en slags reddende engel i filmens avslutning.

Romansen mellom Streep og Redford er naturligvis en selvfølgelighet, og selv om man venter i halvannen time på dette, er ikke bruken av tid det mest ødeleggende for Out of Africa. Det som mangler mest er intensitet og atmosfære, som er ganske essensielt for et romantisk drama. Sydney Pollack serverer oss dog med noen herlige scener og vendinger, mens Meryl Streep er gjennomgående imponerende. Den danske aksenten er overbevisende også for oss nordboere. Stor oppmerksomhet trekker også tyskeren Klaus Maria Brandauer som spiller svenske med litt mer sympati enn hva nordmenn skulle ønske, mens Pollack-favoritt Robert Redford er meget tilfredsstillende i kun sin andre rolle på fem år.

Out of Africa var nominert til elleve Oscar, og tok hjem syv av disse. Blant annet for beste film, regi og manus.

Copyright © 16.5.1997 Fredrik Gunerius Fevang