film

reviews


 

 

The Saint (1997)

Regi:
Philip Noyce
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Action
NORSK TITTEL
Helgenen
SPILLETID
116 minutter
Produksjon:
David Brown
Robert Evans
William J. MacDonald
Mace Neufeld
Manus:
Jonathan Hensligh
Wesley Strick


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Simon Templar Val Kilmer
Dr. Emma Russell Elisabeth Shue ½
Ivan Tretiak Rade Serbedzija ½
Dr. Lev Botvin Henry Goodman ½
Inspector Teal Alun Armstrong ½
Tretiak's Aide, Vereshagin Michael Byrne ½

 

Handling

Simon lever et liv uten venner, uten kvinner, uten et hjem og uten navn. Han flykter fra sin fortid - en barndom på et tyrannisk barnehjem. Han er følelsesløs og kald, med et eneste mål i livet: At hans mange brekk skal føre bankkontoen i Sveits til en saldo over $50 mill. Etter dette er planen å slutte. Hans største brekk hittil skal hjelpe ham til å nå målet: Han skal stjele tegningene til en maskin som kan skape kaldfusjon fra en professor ved universitetet i Oxford. Oppdragsgiveren er en utfordrer til det russiske presidentskapet. Man professoren viser seg å være en meget sjarmerende kvinne, og følelser dukker opp i helgenen som han ikke har vært i besittelse av siden tiden på barnehjemmet...

 

Kritikk

The Saint er løst basert på 60-talls TV-serien med Roger Moore i hovedrollen. Men denne gang er ikke helgenen en utpreget elegang brite, men en kameleonsk kjeltring med amerikansk aksent. Val Kilmer spiller helgenen, og gjør det overraskende godt. Mens jeg i utgangspunktet kunne tenkt meg John Malkovich eller Gary Oldman i tittelrollen, er det svært lite vanskelig å slå seg til ro med Kilmer som helgenen når rulleteksten kommer til syne. Vi har med å gjøre en skuespiller som fungerer godt i de mange forkledninger, om han ikke er fullt så god når han spiller helgenen uten forkledning. Elisabeth Shue gjør også en meget imponerende figur i en heller lite takknemmelig rolle, og sammen klarer de å gjøre filmen til en sjarmerende opplevelse.

Handlingen er svært konvensjonell og forutsigbar. Helgenen har mange finurlige apparater og hjelpmidler som bringer tanker til bake til 60-tallets The Saint og Mission: Impossible samt utallige Bond-filmer. Mye av handlingen er lagt til Russland, og innfallsvinkelen er særdeles amerikansk, men pytt, pytt. Det hele fungerer etter hvert, med fartsfylte jaktscener og stadige forsvinningsnummer. For ikke å snakke om en ganske så søt og overbevisende romanse. Helgenen er tilbake og bringer med seg sin sjarm og intelligens - noe mer har han heller aldri hatt.

Copyright © 22.6.1997 Fredrik Gunerius Fevang