the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Speed 2: Cruise Control (1997)

Regi:
Jan De Bont
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Action
NORSK TITTEL
Speed 2
SPILLETID
121 minutter
Produksjon:
Jan De Bont
Steve Perry
Michael Peiser
Manus:
Randall McCormick
Jeff Nathanson
Basert på en historie av:
Jan De Bont
Randall McCormick


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Annie Porter Sandra Bullock ½
Alex Shaw Jason Patric
John Geiger Willem Dafoe
Juliano Temuera Morrison ½
Merced Brian McCardie ½
Drew Christine Firkins ½
Harvey Michael G. Hagerty ½
Debbie Colleen Camp ½
Celeste Lois Chiles ½

 

Kritikk

Det finnes et øyeblikk i Speed 2: Cruise Control hvor jeg var meget fornøyd med å ha betalt inngangsbilletten, og hvor jeg nesten kunne ha fått meg til å påstå at Jason Patric er en god  skuespiller. Og selv om denne scenen er omringet av drøye to timer med usedvanlig dårlig film, skal man ikke nedvurdere den. Jeg snakker om scenen der Patric sitter ved restaurantbordet sammen med Bullock, og han oppnår kontakt med den døve jenta. Men dessverre, det gode har en tendens til å forsvinne like fort som det kommer, og tilbake sitter vi med mye mer tid å kjede oss på. Er det tilfeldig at mannen ved siden av meg kikker på klokken, eller at paret bak meg hvisker ustanselig?

Jan De Bont regisserte og produserte denne filmen som utarter seg som et prakteksempel på hvor dårlige oppfølgere ofte er. På den annen side blir det litt feil, for oppfølgere er nemlig sjelden så dårlig som dette – orginalen tatt i betraktning. Speed er en tettpakket, velregissert underholdningsfilm, med herlig kjemi mellom Sandra Bullock og Keanu Reeves. Den bød på massevis av vel-timet og fartsfylt action, et engasjerende plott og god spenningsoppbygging. I Speed 2 gjøres de første feilene allerede før produksjonen starter, og det baller på seg etter hvert. For det første sa Keanu Reeves nei til å medvirke, slik at manuset måtte skrives om, og resulatet er særdeles tåpelig. For det andre er kjemien mellom Bullock og Reeves-erstatningen Jason Patric aldri til stede, og det er svært vanskelig å få øye på noe romantikk mellom de to. Det er et dårlig utgangspunkt, og det blir bare verre når De Bont setter i gang med sine spektakulære actionscener. Fornuften blir oversett i starten og fordufter totalt etter hvert. Og mens talentfulle Willem Dafoe får svært lite hjelp av manuset, ødelegger De Bont resten med sine like teite båtstunts. Det eneste lille lyspunktet mot slutten av denne diareen av klisjeer er Glenn Plummer – den rastaflettede Jaguar-eieren fra orginalen – som nå dukker opp i en 150 000-dollars speedbåt.

Når alt dette er over, kan vi konkludere med at Keanu Reeves er en smart mann som kjenner sin besøkelsestid, og at Jan De Bont hadde nybegynnerflaks.

Copyright © 14.7.1997 Fredrik Gunerius Fevang