film

reviews

 

What's Eating Gilbert Grape? (1993)

Regi:
Lasse Hallström
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, komedie
Norsk tittel
Hva er det med Gilbert Grape?
Spilletid
117 minutter
Produksjon:
Meir Teper
Bertil Ohlsson
David Matalon
Manus:
Peter Hedges
Basert på romanen av:
Peter Hedges


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Gilbert Grape Johnny Depp
Becky Juliette Lewis
Arnie Grape Leonardo DiCaprio
Betty Carver Mary Steenburgen ½
Bobby McBurney Crispin Glover ½
Tucker Van Dyke John C. Reilly ½
Momma Darlene Cates ½

 

Handling

I et stort hus like utenfor Endora, Iowa (pop. 1,091), bor Gilbert Grape sammen med sin enorme mor, sine to søstre og sin psykisk utviklingshemmede bror. Han jobber i den lille kolonialforretningen, og har et hemmelig forhold til en av bygdas inngiftede koner. Gilbert tar seg av broren, Earnie og sammen med søstrene tar han av seg sin mor. Men mye forandrer seg for ham da jevnaldrede Becky kommer til byen...

 

Kritikk

Lasse Hallströms What’s Eating Gilbert Grape? er svært uvanlig til amerikansk film å være. Men karakteristikkene og stemningen er godt kjent for oss nordboere. Måten Arnie er fremstilt på, er ikke helt ulik portrettet av Stellan Skarsgård-karakteren i den glimrende Den Enfoldiga Mördaren. Etter Mitt Liv Som Hund i 1986 har nå Lasse Hallström flyttet en typisk europeisk film over til det amerikanske kontinentet, og til den lille byen Endora som kunne vært hvilken som helst svensk eller norsk by.

What’s Eating Gilbert Grape? har en herlig fremstilling av karakterene sine. Dette er uten tvil filmens sterkeste side. Filmen vil at seeren skal føle sympati med Arnie, men den lar oss ikke synes synd på ham. På lignende måte fremstilles Gilbert. Filmen lurer oss til å tro at det er noe spesielt med Gilbert, men det den vil frem til er at Gilbert bare er en helt vanlig ung mann. Han har sine problemer, og filmen vil vi skal merke oss disse, men han vil alltid klare seg. Mens andre karakteristikker enten ønsker seerens fulle fascinasjon eller omsorg, vil What’s Eating Gilbert Grape? simpelthen gi ham et gjennomtenkt og intelligent portrett av en familie som riktignok får en tragisk (og litt for bisarr) vending mot slutten av filmen.

Familien er spesiell, men Hallström lar oss tro at dette kunne vært en hvilken som helst familie. Moren tar utvilsomt kaka. Debutanten Cates gjør en fin jobb, hun, men jeg tviler på at hun er svært allsidig som skuespiller (hva med en re-make av Saturday Night Fever - med Travolta og Cates). Mest imponerende er unge Leonardo DiCaprio, fra TV-serien Growing Pains. Etter en meget god rolle i This Boy’s Life, gjør han her en imponerende god tolkning av den tilbakestående Arnie. Outsider-spesialisten Johnny Depp benytter flittig sitt dype blikk og forståelsesfulle person til å tolke Gilbert, mens Juliette Lewis er meget bra som Becky.

Copyright © 6.11.1996 Fredrik Gunerius Fevang