film

reviews

Om filmen
produksjonsfakta
handling
kritikk

sitater


 

 

Dr. No (1962)

Regi:
Terence Young
Produksjonsland
UK
Genre
Spion, action
Norsk tittel
Dr. No
Spilletid
111 minutter
Produksjon:
Harry Saltzman
Albert R. Broccoli
Manus:
Richard Maibaum
Johanna Harwood
Berkley Mather
Basert på romanen av:
Ian Fleming


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
James Bond Sean Connery
Felix Leiter Jack Lord ½
Dr. No Joseph Wiseman
Honey Ursula Andress
Miss Taro Zena Marshall ½
Sylvia Eunice Grayson ½
Miss Moneypenny Lois Maxwell ½
Photographer Margaret LeWars ½
Quarrel John Kitzmiller ½
"M" Bernard Lee ½
Prof. Dent Anthony Dawson ½

 

Handling

Den hemmelige britiske etterretningsagenten James Bond blir sendt til Jamaica for å etterforske en viss Strangeways og hans sekretærs død. Etter etterforskning på alle øyene i området finner Bond ut at én spesiell øy er annerledes. Lokalbefolkningen kvier seg for å bevege seg ut til øya som styres av den skumle Dr. No. James Bond tar utfordringen…

 

Kritikk

Den første James Bond-filmen spiller hemningsløst og med full hengivenhet på de mest erketypiske filmatiske teknikkene denne serien etter hvert har blitt berømt/beryktet for. Joseph Wiseman i tittelrollen er skurk på den klassiske måten; langt mer stilfull enn mystisk, og hans ærend er av en teknologisk og vitenskapelig kaliber langt forut for filmens produksjonsår. Mens dagens publikum sitter med ganske andre referansepunkter, hadde Dr. No (som James Bond-filmer gjennom all tid har hatt) en forførerisk effekt på samtidens tilskuer gjennom det vitenskapelige såvel som det forføreriske ved Sean Connery og hans mange kvinner.

Dr. No har imidlertid sine mangler i produksjonsdesign. Spesialeffektene og stuntene har fortsatt mye å gå på. Men på skurk/helt-plan er Dr. No like effektiv som en hvilken som helst Bond-film. Verken tilskueren eller Bond selv kan med sikkerhet stole på noen av karakterene, og den eneste trygge havnen vi har, er Sean Connery. Maskulin, sexy og ungdommelig etablerer han den nå velkjente James Bond-figuren som andre skuespillere har kopiert i et titalls filmer etterpå. Etterfulgt av From Russia With Love (1963).

Copyright © 1.12.1997 Fredrik Gunerius Fevang