film

reviews


 

 

The Empire Strikes Back (1980)

Regi:
Irvin Kershner
Produksjonsland
USA
Genre
Science Fiction, eventyr
Norsk tittel
Imperiet slår tilbake
Spilletid
124 minutter
Produksjon:
Gary Kurtz
Manus:
Leigh Brackett
Lawrence Kasdan
George Lucas (historie)


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Luke Skywalker Mark Hamill ½
Han Solo Harrison Ford ½
Princess Leia Carrie Fisher ½
Lando Calrissian Billy Dee Williams ½
C-3P0 Anthony Daniels ½
Darth Vader David Prowse ½
Chewbacca Peter Mayhew ½
R2-D2 Kenny Baker ½
Yoda Frank Oz ½
Ben Kenobi Alec Guinnes ½
Gen. Veers Julian Glover ½

 

Handling

Rebellene har fått et lite pusterom fra imperiet inntil de sistnevnte oppdager opprørernes base. Han Solo, Luke Skywalker og Prinsesse Leia blir så jaget ut på flukt, og mens Luke oppsøker Jedi-magisteren, pleier Han og Leia kjærlighetsforholdet mens de febrilsk forsøker å holde den onde Darth Vader på avstand…

 

Kritikk

The Empire Strikes Back er en sjelden type oppfølger, da George Lucas skrev denne historien samtidig som, og som en helhetlig fortsettelse av den første. Star Wars fra 1977 ble en enorm suksess, og spørsmålet om hvorvidt det skulle bli en oppfølger var egentlig aldri vanskelig å besvare. Med The Empire Strikes Back gir Lucas fra seg regissørstolen til Irvin Kershner (The Flim Flam Man), og lar også selv være å skrive manuset. Filmen er dog allikevel i høy grad Lucas' verk, og den viker aldri langt fra idéene i orginalen.

Men The Empire Strikes Back er allikevel ikke den formhelhetlige tour-de-force som presenteres i Star Wars. Som Lucas selv har sagt, bærer filmen klart preg av å være andre akt i en tre-akts historie, og dette taler til både positiv og negativ del for den. I egenskap av å være en del av en helhetlig historie - og ikke en hastelig skrevet oppfølger - er The Empire Strikes Back en narrativt logisk film. Den presenterer en noe mørkere stemning og er flinkere til å holde øynene oppe for detaljene i universet den forteller om. Det er fortsatt et klart skille mellom det onde og det gode, og man legger fortsatt større vekt på fantasiens møte med naturvitenskapen og fortellerkonvensjoner hentet fra sagn og eventyr, enn på den vitenskapelige forklaringen. I narrasjonen finnes dog ikke det samme drivet og den barnslig hensynsløse friheten som stråler fra orginalen. The Empire Strikes Back tar seg bedre tid til detaljer, uvitende om at den av og til avslører sin mangel på tematisk substans med sitt lave tempo.

Men fortsatt er den sympatiske karaktersammensetningen, den interessante historien (om enn med noe mer ujevn progresjon) og de fantastiske spesialeffektene en vinnerformel for George Lucas' famøse trilogi. Uten at det finnes særskilte nyvinninger i teknologien for spesialeffekt-teamet, har man denne gang påkostet seg mer finpussing, og det finnes enestående kreative detaljer såvel som visuelle storslagenheter i bakgrunner og settinger.

Copyright © 20.12.1997 Fredrik Gunerius Fevang

[HAVE YOUR SAY]