the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7
 

 

Eyes Wide Shut (1999)

Regi:
Stanley Kubrick
PRODUKSJONSLAND
USA, UK
GENRE
Drama
NORSK TITTEL
Eyes Wide Shut
SPILLETID
160 minutter
Produksjon:
Stanley Kubrick
Manus:
Stanley Kubrick
Frederic Raphael
Basert på boken "Traumnovelle" av
Arthur Schnitzler


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Dr. William Harford Tom Cruise ½
Alice Harford Nicole Kidman
Helena Harford Madison Eginton ½
Roz Jackie Sawris ½
Victor Ziegler Sydney Pollack ½

 

Handling/Kritikk

Kubricks siste film, Eyes Wide Shut, er i tråd med hans auteuristiske karriere på mange områder; tematisk kontroversiell, stilistisk bevisst, og karakterologisk dyptgranskende. Filmen var hans første siden Full Metal Jacket (1987), og man ser tydelig at det er et tungveiende verk gjennom Kubricks pompøse, ofte dvelende tagninger, og tidvis destruktive sans for detaljer. Men filmmesteren vet allikevel fortsatt å fortrylle tilskueren gjennom sin magnetiske bruk av mise-en-scene, og sine nærmest teatralske miljøskildringer. Han forflytter seg fra realismen hva settinger og lyssetting angår (som i A Clockwork Orange), men beholder den sterke fokus på menneskesinnet, og dets utilstrekkelighet. Hovedpersonene er sentrale projektører i så måte, men besetningen av disse utgjør et av filmens største feiltrekk - eller interessekonflikter om du vil. For Kubricks stiliserte verden gjenspeiles ikke gjennom filmens to megastjerner. Cruise/Kidman verken tilfører eller ivaretar den mystikken som Kubrick ønsker å bygge opp. Det heter seg at Kubrick beordret den ellers så kjepphøye Cruise til å gjøre en scene trettende mange ganger i hensikt av å få den slik regissøren ville. Antakelig greide han det aldri. For til tross for at Cruise er energisk og kraftfylt som få, er han ikke i besittelse av den mystiske besynderlighet som Eyes Wide Shut meget gjerne kunne ønsket fra sin hovedperson.

Og nettopp mystikken er tilsynelatende sentral. Filmen er bygget opp som en thriller, og Kubrick inkluderer en allerede legendarisk scene av en eksentrisk sexorgie. Cruise-karakteren er midt oppe i det hele, som en oppdagelsesreisende i ferd med å avdekke hemmeligheter som helst bør holdes skjult. Men tross den utvilsomt engasjerende tematikken som kranses rundt begjær, seksuell hevn, og utroskap, greier Kubrick aldri riktig å flette Cruise-karakterens psykologi inn i den mystiske undertonen som ligger og murrer i nærmere tre timer. Vi trollbindes av miljøet som presenteres, men får aldri noen gode svar på spørsmålene vi stiller. Og Kubrick ønsker vi skal stille disse spørsmålene - tro du meg. Spørsmålene er langt på vei essensen av filmens funksjon. Den er ikke underholdning i større grad enn de estetiske bildene gjør den, eller enn den seksuelt pirrende stemningen gjør den. Sjelden har en film vært så stappet av seksuelt materiale, uten at hovedpersonen faktisk har sex. Nettopp dette kan meget vel være den mest vellykkede insinuasjonen Kubrick foretar seg når han konkluderer Cruise-karakterens lengtende, begjærende reiser med at fantasiene hans ikke hører hjemme i hans virkelighet.

Kubrick døde bare dager etter at han hadde presentert den ferdigklippede versjonen til filmselskapet. Muligens var han ei heller faktisk ferdig med den. Avslutningsscenen i leketøysbutikken gir meg forhåpninger om nettopp dette. For verken filmens tematiske konklusjoner eller dens mystikks manglende dybde, rettferdiggjør Kubricks tiltrekkende, estetiske, og tidvis klaustrofobiske verden. Eyes Wide Shut vil alltid forbli et interessant avsluttende dokument fra en av tidenes største filmskapere, men den er ikke den utvetydige genistreken som vi alle skulle ønske han forlot oss med.

Copyright © 25.5.2000 Fredrik Gunerius Fevang