film

reviews

Om filmen
produksjonsfakta
handling
kritikk

sitater

lenker

 

Goldfinger (1964)

Regi:
Guy Hamilton
Produksjonsland
UK
Genre
Spion, action
Norsk tittel
Goldfinger
Spilletid
108 minutter
Produksjon:
Harry Saltzman
Albert R. Broccoli
Manus:
Richard Maibaum
Paul Dehn
Basert på romanen av:
Ian Fleming


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
James Bond Sean Connery
Goldfinger Gert Fröbe ½
Pussy Galore Honor Blackman ½
Jill Masterson Shirley Eaton ½
Tilly Masterson Tania Mallett
Oddjob Harold Sakata
"M" Bernard Lee ½
Solo Martin Benson ½
Felix Leiter Cec Linder ½
Moneypenny Lois Maxwell ½

 

Handling

Den gullkåte og stormannsgale forbryteren Goldfinger sitter med store mengder gull blant sine eiendeler etter lang tids storsmugling. Nå har han endelig gjort ferdig sin store plan; å bryte seg inn i USAs gullreserver i Fort Knox. Den britiske etterretningsagenten James Bond jobber med saken…

 

Kritikk

Etter to filmer regissert av Terence Young kommer den tredje i rekken av James Bond-filmer, denne gang regissert av Guy Hamilton. Dette er blant flere detaljer som trekker Goldfinger opp i eliten av Bond-filmene. Når jeg kaller et regissørbytte for en detalj, er det bevisst, fordi serien er oppskriftsmessig nok til at den individuelle påvirkningen fra regissøren blir minimal. Bond-filmene hviler i langt større grad på evnen til å kombinere en effektiv skurk/helt-miks med en hensiktsmessig måte å fremstille manuset på. Men aller mest hviler de på hovedpersonen – her den uovertrufne Sean Connery.

Og Goldfinger er Connerys høydepunkt som James Bond. Han har finpusset rollen i de to foregående filmene, og 34-åringen fremstår her på sitt mest stilfulle og elegante. Goldfinger er det beste vitnemålet på Connerys drøyt tretti år som sexsymbol. Goldfinger har også et smartere manus enn mange tidligere (og senere) Bond-filmer. Og selv om det finnes latterlig stereotype skurker (Oddjob) og patetiske skuespillere (Tania Mallett), så har filmen en god tematisk vinkling og en rekke minneverdige detaljer. Ser du Goldfinger i dag vil en rekke av "spesialeffektene" se ut som om de er hentet fra andre filmer, men i de fleste fall er det omvendte tilfelle. Ikke bare blir Connery nesten offer for en av de mest klassiske laserkutterne i filmhistorien, men filmen byr også på en rekke oppfinnelser, som Oddjobs flygende hatt og den forgylte Jill Masterson. Etterfulgt av Thunderball (1965).

Copyright © 1.12.1997 Fredrik Gunerius Fevang