the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7 

In the Bedroom (2001)

Regi:
Todd Field
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama
NORSK TITTEL
I soverommet
SPILLETID
130 minutter
Produksjon:
Todd Field
Ross Katz
Graham Leader
Manus:
Robert Festinger
Todd Field
Basert på en historie av:
Andre Dubus


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Ruth Fowler Sissy Spacek ½
Matt Fowler Tom Wilkinson
Frank Fowler Nick Stahl
Natalie Strout Marisa Tomei ½
Richard Strout William Mapother ½
Willis Grinnel William Wise
Katie Grinnel Celia Weston

 

Handling/Kritikk

In the Bedroom er en fantastisk velspilt og velregissert film som tross sin tålmodige progresjon, spenner over usedvanlig mange aspekter. Todd Field debuterer i regissørstolen, og gjør det med en selvbevissthet og kløkt en rekke veteraner vil misunne ham. Vi møter Frank (Nick Stahl), en ung student som, mens han er hjemme på sommerferie, forelsker seg i den ti år eldre alenemoren Natalie (Marisa Tomei). De to opplever ekte kjærlighet sammen, noe som bekymrer Franks mor (Sissy Spacek) og bringer frem stolthet i hans far (Tom Wilkinson). Natalies eks-mann (William Mapother) er dog ikke fullt så imponert, og dukker til stadighet opp for å formidle sine synspunkter.

Det er imponerende hvordan Field i trå med narrasjonen greier å vende takt og tone i filmen sin etter hvert som hendelser utspiller seg. Tilskueren får med dette filmens vendepunkter ennå mer inn på kroppen. Men tross filmens flere dramatisk sterke hendelser, er det ikke disse Field ønsker å portrettere, men snarere hvordan de påvirker sine rollefigurer. Sissy Spacek og Tom Wilkinson er bærebjelkene, og samspillet mellom dem er i filmens siste tredjedel helt essensielt for filmens funksjon. Det er smertefullt poetisk å se Spaceks hysteriske håpløshet, og Wilkinsons beherskede lidelse idet ekteskapet deres går i oppløsning rundt dem. Men In the Bedroom har flere usedvanlig sterke karakterrelasjoner. Som hvordan Spacek lar sitt sinne gå ut over en trøstesløs Marisa Tomei (scenen på skolen er enestående), hvordan Wilkinson- og Wise-karakterenes ordløse kommunikasjon gir dem begge full forståelse for hverandre, og - ikke minst - alle scenene som inneholder den glimrende William Mapother. Hans tolkning av Richard Strout får frem det mesterstykke at det er hans sårbarhet vi frykter mest. Det blir spennende å følge denne talentfulle Tom Cruise-fetteren i årene som kommer.

In the Bedroom bygger opp sin avslutning langsomt og uten overraskelse. Men det interessante her er hvordan filmen på dette tidspunkt ikke lenger handler om hendelser men om mennesker. Om hvordan instinkt i blant må komme foran intellekt, for at intellektet i det hele tatt skal få spillerom igjen. Og om hvordan to menneskers manglende kommunikasjon kan fortelle noe av det viktigste her i livet. Det er sterkt hvordan Field i filmens tragedie og desperasjon, greier å få frem at alle handlingene som blir utført, har sitt opphav i kjærlighet. Feilslått sådann riktignok, men likefullt kjærlighet. In the Bedroom er en udømmende film, som forteller sin tragiske historie, og bryr seg mer om sine skjebner enn sine hendelser. Virkningen er mektig, og tross fantastisk skuespill, mest av alt debutant Todd Fields fortjeneste.

Copyright © 31.3.2003 Fredrik Gunerius Fevang